Картофите несъмнено заемат най-голяма площ за съхранение, без значение дали го правите в мазето, в шкафа, на етажерка или в хладилника. Но за да съхраните картофите за няколко месеца напред, трябва да се потрудите. Същото важи и за морковите.
Добрата новина е, че и картофите, и морковите се съхраняват при подобни условия – 1-2 градуса и 85-90% влажност. Те могат да презимуват в специални дървени сандъчета, посипани със стърготини, листа арония или пясък. Размерът на съндъчето трябва да е малък – идеално е, ако в него се събират не повече от 15 кг моркови.
Преди да приберете картофите и морковите за съхранение, добре ги подсушете, дръжте ги няколко дни на открито, леко засенчено, добре проветриво място. След това ги сортирайте, изхвърлете болните и повредените.
Ако съхранявате в мазето или хладилника и там е прекалено влажно, можете да направите подложка от кухненска хартия, посипана със стърготини, сол или листа от калина.
Добави коментар