Блините са традиционно руско ястие, което представлява вид палачинки. Те могат да бъдат приготвени от пшенично или елдено брашно и често се сервират с различни гарнитури като заквасена сметана, масло, хайвер, пушени риби и други. Блините са изключително популярни в Русия и често се свързват с празника Масленица, който е руски народен празник, отбелязващ края на зимата и началото на пролетта. Те са символ на слънцето заради кръглата си форма и златистия цвят.
Блините могат да бъдат както сладки, така и солени, в зависимост от начинката и личните предпочитания.
Също така, в Русия има множество регионални вариации на блините. В различните региони на Русия, блините могат да се различават по размер, дебелина и начин на поднасяне.
Например, в някои части на Русия, блините са много тънки и се поднасят като роло с различни плънки. В други региони, те могат да бъдат по-дебели и да се ядат като основно ястие със солени добавки.
Ето как руснаците пахапат тези плачинки:
- Традиционни руски блини с хайвер - мерен или червен: Блини, поднесени със засвасена сметана и хайвер, което е класическа комбинация.
- Блини с пушена сьомга и крема сирене: Тънки блини, с плънка от пушена сьомга, крема сирене и малко копър.
- Домашно приготвени блини със сладко от ягоди: Тънки и меки блини, сервирани с домашно сладко от ягоди.
От хилядите рецепти от Novinite.bg подбрахме една на основата на кисело мляко. Тестото се приготвя ързо и лесно, а резултатът е неизменно перфектен.
Ето я:
Съставки:
- 2 чаени чаши кисело мляко (1 кофичка)
- 1 чаена чаша вода (100-120 мл)
- 2 чаени чаши брашно (220 - 250 гр.)
- 2 яйца
- 1 супена лъжица захар
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка хлебна сода (може и 1 пакетче бакпулвер)
- 2 супени лъжици краве масло (или олио)
Инструкции:
- Разбийте яйцата
- Разбъркайте киселото мляко със содата и добавете водата към тях.
- След това добавете яйцата и разбийте всичко заедно.
- Добавете пресято брашното и захарта и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
- По желание може да добавите ванилия или друг аромат.
- Сгорещете тиган и го намажете с малко парче краве масло.
- Изсипете малка част от сместа, така че да се покрие тигана с тънък пласт от сместа.
- След като палачинката се изпече от едната страна, обърнете от другата (окол 2-3 минути за всяка страна в замисимост от желаната дебелина)
- Нареждайте готовите блини в чиния, като всяка палачинка намажете с малко краве масло.
Добави коментар