Ако се интересувате от здравословно хранене, сигурно сте чували за фитиновата киселина. Какво знаете за нея? Някои знаят, че е полезна заради фосфора. Други са уверени, че това не е вярно, а дори напротив. Но защо е така?
Фитиновата киселина в растенията и човешкото тяло
Фитиновата киселина, позната още като фитат или инозитол хексафосфат, е съставна част на обвивките на повечето зърнени и бобови култури, ядки и семена. Състои се от инозитол (витамин от В групата) и 6 отрицателно заредени фосфатни групи. Това е формата, под която растенията складират фосфор. За съжаление, ние не сме в състояние да усвояваме фосфора в този му вид, тъй като телата ни не произвеждат храносмилателния ензим фитаза, който е необходим за "извличането" му от фитатните молекули.
Проблемът с фитиновата киселина
Поради високия си негативен заряд, фитиновата киселина е много реактивна и "обича" да се свързва с минерали, метали и, общо взето, всичко, до което може да се докопа. Това е причина за един своеобразен парадокс в храненето. Значителни количества фитинова киселина се съдържат в растителни храни, богати на минерали като магнезий, калций и желязо. Тези минерали обаче не са на наше разположение, тъй като са свързани с фитата, който по никакъв начин не е склонен да се раздели с тях. За да направи нещата още по-интересни, фитиновата киселина не само не ни предоставя възможността да се възползваме от хранителните вещества в растенията, но и "отвлича" вече налични в тялото ни минерали. С особена сила това важи за желязото и цинка.
Това може да предизвика сериозни последици, особено при популациите, чиито основен източник на протеин и енергия са бобовите и зърнените култури, в това число вегани, вегетарианци, социални групи с по-нисък жизнен стандарт и др. Дефицитът на желязо и цинк е масово явление в развиващите се държави. Недостигът на желязо при децата е причина за много здравословни проблеми, някои от които остават доживот. Традиционни начини за неутрализиране на фитиновата киселина са ферментацията, накисването и покълването.
Възможно ли е да е полезна?
Благодарение на силно изразените си свързващи свойства, фитиновата киселина привлича вниманието на научната общност като потенциален антиоксидант. Експериментите се базират на способността на фитата да се свързва с тежките метали и някои токсини в организма. Съществуват изследвания в контекста на евентуалното приложение на фитиновата киселина в борбата с рака. Има индикации, че тя може да има превантивен ефект при рак на простатата, на гърдата, на панкреаса и дебелото черво. Засега изследванията се правят при специализирани клинични условия с химически добита киселина и изолирани или култивирани човешки клетки, като механизмите на действие не са напълно ясни.
Добави коментар