До съвсем скоро почти всички знаеха, че соята е чудотворна храна, която ще върне баланса в екосистемата, ще нахрани целия свят и ще ни излекува от всевъзможни болести. Може би сте чували, че не е точно така. Тук ще ви представим 10 малко известни факта за здравословните рискове, които крие това бобово растение:
- Високите равнища на фитинова киселина в соята намаляват усвояването на важни минерали като калций, магнезий, мед и цинк от организма. За разлика от другите бобови култури, фитиновата киселина в соята не се неутрализира чрез стандартните методи като накисване, покълване или продължително готвене на бавен огън. Приемът на голямо количество фитати възпрепятства нормалното физическо развитие на децата.
- Соята нарушава храносмилането на белтъчините и причинява проблеми с панкреаса поради високото съдържание на т.нар. трипсинови инхибитори.
- Соевите фитоестрогени (аналог на женските полови хормони) разстройват функциите на жлезите с вътрешна секреция и са потенциални причинители на безплодие и рак на гърдата при жените.
- Фитоестрогените в соята вредят на щитовидната жлеза и могат да причинят рак в нея. Изследвания свързват приема на соеви формули от малки деца с автоимунни заболявания на жлезата.
- Аналозите на витамин В12 в соята не само, че не се усвояват, но и са потенциални причинители на дефицит на В12 в организма.
- Соевите храни увеличават нуждата на тялото от витамин D.
- Соевите протеинови изолати се произвеждат при много висока температура и белтъкът в тях на практика няма хранителна стойност.
- Преработката на соевия протеин води до формирането на токсини (лизиноаланин) и канцерогенни вещества (нитрозамини).
- Свободната глутаминова киселина (мононатриев глутамат) е мощен невротоксин, който се образува при преработката на соята. Допълнители количества мононатриев глутамат се влагат в много соеви хранителни продукти.
- Соевите храни съдържат високи нива на алуминий, който е токсичен за нервната система и бъбреците.
Ако поради една или друга причина не можете да изключите соята от менюто си, най-добре я консумирайте под формата на традиционни ферментирали продукти като соев сос, тофу, ферментирала соева паста, нато и темпе. Съдържанието на вредни вещества в тези храни е значително по-малко, хранителната им стойност е по-висока и някои от тях съдържат здравословни бактерии благодарение на ферментацията.
Добави коментар