Водейки се от утвърдените разбирания за здравословно хранене, знаем, че трябва да консумираме около 2 000 калории дневно, достатъчно пълноценен протеин, изобилие от въглехидрати под формата на пълнозърнести продукти и нишесте и мазнини, но не от онези наситените и "лошите", а по-скоро от другите - ненаситените и полезните за сърцето.
Тръгнем ли да обикаляме по света, ще открием, че на различните места хората всячески се отклоняват от въпросните правила, но въпреки това доживяват преклонна възраст. Такива примери вече сме давали с населението на остров Китава, с кубинците и с хадзапите. В нежеланието си да отчетат тези особености и да признаят, че в препоръките им може и да има нещо сбъркано, властите наричат тези диети с все по-изгубващия смисъл епитет "парадокси".Peter MenzelАкбар Зарех е 48-годишен пекар от Иран, който консумира 4 900 ккал среднодневно. Лично тегло: 65 кг
Ето ви и още парадоксални теми за размисъл. Знаете ли, да речем, че дневното меню на един тибетски монах изобилства от масло и надхвърля 4 800 калории, докато средностатистическият масайски пастир се изхранва предимно с царевица и приема около 6 пъти по-малко енергия?Peter MenzelГлавният монах на един от тибетските манастири е 45-годишен и консумира 4 900 ккал среднодневно. Лично тегло: 72 кг Peter MenzelНуулкисаруни Таракуай е 38-годишна и е третата от четирите съпруги на масайски вожд в Кения. Консумира 800 ккал среднодневно. Лично тегло: 47 кг
"Бих искал хората да вникнат по-добре в начина си на хранене и в собствената си химия и биология", обяснява фотографът Питър Менцел пред NPR във връзка с новата книга, която издава в съавторство със съпругата си Фейт Д`Алуисио. Нейното име е What I Eat: Around the World in 80 Diets (Какво ям: 80 диети около света). Това не е първият подобен проект на двойката - преди време в Hungry Planet те показаха храната на различни семейства отблизо и далеч и нейната цена.Peter Menzel
Изглежда така, сякаш новата книга се занимава много по-интимно с човешкото меню, но на практика всеки един случай в нея е разгледан в контекст. Така, например, се обяснява защо в Индия е приемливо да пиеш собствената си урина и как така тибетският монах и един композитор могат да ядат в пъти повече от "нормалните" хора и да не напълняват.Peter MenzelАнсис Саука е 36-годишен учител по пеене, музикант и композитор от Рига, Латвия, който консумира по 3 900 ккал среднодневно. Лично тегло: 83 кг
What I Eat поставя и въпроса за социалното неравенство, съпоставяйки оскъдната дажба на някои африкански племена с изобилието от "празни" калории, които един средностатистически
американец консумира на ежедневна база.Peter MenzelКонрад Толби, 54-годишен тираджия от Мисисипи, САЩ, който консумира 5 400 ккал среднодневно. Лично тегло: 118 кг
Peter MenzelВиахонджера Мусутуа е 23-годишна представителка на намибското племето
Химба, която консумира 1 500 ккал среднодневно. Лично тегло: 72 кг
Може да се каже, че тази колекция от истории е важна не само понеже ни показва как се хранят някои хора, но и защото ни кара да се замислим за начина, по който други гладуват.
Останалите снимки от проекта можете да видите в галерията.
Добави коментар