Хлябът от пълнозърнесто брашно помага за намаляване на теглото и предпазва от появата на диабет, атеросклероза и преждевременно стареене. Това казва диетологът Михаил
Гинзбург, предаде dariknews.bg.
"Ако човек предпочита ръжен или пълнозърнест хляб, тогава въглехидратите се усвояват бавно и човек е сит за дълго време. Такъв хляб помага за намаляване на общия
калориен прием, предпазва от наддаване на тегло и заболявания, свързани с възрастта. Той е превенция на диабета, атеросклерозата и преждевременното стареене. Много добро нещо е хлябът с добавка на
семена и овесени ядки. Насища тялото с протеини, витамини от група В, както и минерали като калий, магнезий и селен", казва Гинзбург.
Според него хлябът може да предизвика и обратен ефект. "Хлябът е много интересен продукт. Той може да бъде полезен и вреден. Зависи единствено от какво е направен
този хляб. Ако е от брашно от най-висок клас, многократно пресято, от което са премахнати почти всички фибри, той ще се абсорбира твърде бързо. Това е храна с висок гликемичен индекс. Твърде
бързото усвояване на въглехидратите води до рязко повишаване на кръвната захар и метаболитни нарушения. Ако човек яде такъв хляб има риск от наддаване на тегло и развитие на диабет, атеросклероза",
добави диетологът.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар