Ние държим на храната и се интересуваме от произхода, качеството и вкуса й. Е, подразбира се, че домашно приготвената храна обикновено отговаря най-пълно на горните критерии. Тя обаче отнема повече време и ресурси, а често изисква и специални умения ;)
Продуктовият дизайнер Дейв Хакенс от Холандия е намерил екологично решение, което среща домашното приготвяне на качествено олио с индустриалния подход към този процес. И всичко това е абсолютно екологично!
Dave HakkensПресата, наречена Windoil, прави растително олио от различни видове ядки и семена (орехи, фъстъци, лешници, слънчоглед, сусам, лен и др.). Но не е ръчна – задвижва се с помощта на вятъра, който осигурява равномерно захранване и постоянен натиск.
Тъй като в производствения процес не се използва никакво загряване, полученото олио е студено пресовано и с високо качество. Отпадъчният продукт накрая пък може да се използва както за готвене, така и за храна на животни или наторяване, защото е богат на растителен протеин.
Устройството на пресата е съвсем просто и единственото изискване е тя да бъде поставена на постоянно течение :) Хакенс просто изчаква известно време и получава малка бутилка олио накрая. Затваря я с коркова тапа, поставя етикет, който сам е изработил, и след това консумира с удоволствие.
А на нас идеята толкова ни хареса, че се замислихме дали да не се преместим в Холандия или поне в Сливен... Но и Овча купел май става ;)
Във видеото можете да видите кратка демонстрация на производствения процес, а в галерията има още снимки:
Добави коментар