Въпреки че се случва бавно и несигурно, времето определено се затопля. Започнахме да излизаме с все по-малко дрехи върху себе си и не е далеч моментът, в който само доброто възпитание ще ни попречи да хукнем голи, за да се спасим от жегите.
Паралелно с това, пазарите прогресивно се изпъстрят и организмът ни просто крещи за нещо сурово и зелено след цяла зима, изкарана на пластмасови зеленчуци, консерви и кореноплодни.
От казаното дотук личи, че е дошло времето на студените супи. А дали не ви се иска да разнообразите традиционния таратор с нещо по-така? Манго, дами и господа, време е за крем-супа от манго!
Родината на мангото е Индия. То спокойно може да мине за суперхрана, макар и понякога да се чудим какво точно се крие зад подобно понятие. Съдържа солидно количество витамин С, калий, мед и е богато на фитохимикали, сред които каротеноиди (бета-каротин, лутеин), полифеноли и други. Твърди се, че е полезно за белодробните функции, че съдържа храносмилателни ензими и дори, че предпазва от рак. Нямаме представа дали е така, но ви уверяваме, че е вкусно.
Необходими продукти за 2 порции:
-
½ манго, обелено (или 100 гр манго от консерва)
-
½ краставица (можете да не я белите, ако сте сигурни в произхода и степента на обработка с химикали)
-
1 стрък целина
-
1 домат, почистен от семки
-
стрък магданоз
-
2 стръка пресен лук, накълцани
-
1 щипка едър лют червен пипер (по желание)
-
сол на вкус
-
до 1 чаша вода (според това колко гъста искате да стане супата)
Необходим хардуер:
-
Блендер
Начин на приготвяне:
Ами, набутвате всичко в блендера и пасирате до получаването на кремообразна консистенция. Ако желаете повече текстура, бихте могли в последствие да добавите още домат и краставица, накълцани наситно. Гарнирайте със стрък магданоз или тънка лента краставица.
Пожелаваме ви наздраве и все по-слънчеви и топли дни!
Добави коментар