Ако има нещо, което бих яла всеки ден, почти без прекъсване, това определено са... яйцата :) Всъщност, за привързаността ми към "децата на кокошките" са виновни основно няколко фактора:
По пътя на моята житейска логика, първият се казва Кирил Русев :) За времето, което работим заедно (а то никак не е малко), любимият ми колега успя окончателно да ме убеди в полезността на споменатите герои и дефинитивно да ги вкара в менюто ми. А ако прочетете материала му, посветен на тях, а като бонус: и този, със сигурност и вие ще започнете да ги харесвате.
Втората причина, поради която ги похапвам често, е вегетарианският ми хранителен режим. Защото сладурите са чудесен източник на протеин и в тях има редица други важни съставки, твърде полезни за "тревопасния" ми организъм.
А третият фактор е комбинация от икономически мотиви и от хроничната липса на време за готвене. С прости думи, яйцата са евтин, лесен и бърз начин за задоволяване на биологическата ми потребност от ядене.
След всички умни приказки, казани дотук, нека запретна ръкави и ви споделя любимата си рецепта за... яйчена салата.
Да, прави сте. Във виртуалната ни готварска книга вече има кулинарен инструктаж за приготвяне на подобен специалитет, но той е по-скоро пролетен и е за доста по-изтънчени намерения. А имайки предвид студа навън, все още е твърде рано кухнята ни да преминава в друг, по-топъл сезон.
Та, ако и вие се чудите какво да сложите на трапезата и в коремчето си, пробвайте с този "да-си-оближеш-пръстите" готварски експеримент. За да си го спретнете, освен добро желание, са ви нужни следните продукти:
Foodbuzz.com8-12 яйца, твърдо сварени
100 грама майонеза (може да ползвате и 100 грама заквасена сметана)
1 супена лъжица горчица (може по-малко или повече, отново взависимост от предпочитанията ви)
стръкче свеж магданоз (всяко зелено свежо растение, което обичате и става за ядене, ще ви свърши перфектна работа)
сокът на един лимон (не го пропускайте: без него вкусът просто не е същият)
сол, черен и червен пипер
други подправки, по желание и с оглед нуждата ви от пикантност
Схемата за приготвяне е фасулска, ще се убедите веднага:
Сварените яйца се обелват и се поставят цели в подходящ, по-дълбок, съд. Овкусяват се със солта, черния и червения пипер (и с допълнително избраните от вас подправки).
После, с помощта на лъжица, се натрошават подобаващо до получаване на миш-маш текстура. Не прекалявайте с въпросния процес обаче, за да не ги "смелите" съвсем. А когато прецените, че са готови, добавете майонезата, горчицата и магданоза (или другите зелени приятели). Накрая напръскайте отгоре хубавичко с лимонения сок и разбъркайте добре.
Ами, това е приятели – бързо, лесно (евтино) и наистина адски вкусно! Въпросната салата може да ползвате също и като плънка за сандвич. Готино, нали?
Добави коментар