То е ясно, че като сармите на баба няма другаде – често семейната рецепта за тази съвършена вкусотия се предава от поколение на поколение. Ние обаче ви предлагаме да си сгреете вино по специална, празнична рецепта.
Оказва се, че греяното вино е популярно в цяла Европа под една или друга форма. Немският Glühwein, скандинавският Glögg, както и британските и балканските варианти имат учудващо много общи съставки.
Най-често се използва червено вино, понякога подсладено със захар или мед и овкусено с подправки – канела, карамфил, кардамон, мускатово орехче, ванилия, черен пипер, анасон... Към всичко това може да се добавят и ябълки, цитрусови плодове, боровинки.
А за нашата любима рецепта ви трябват:
1 литър червено вино (няма значение какво – ако предпочитате, може да е по-сладко или по-кисело, а може дори да смесите различни видове, включително с бяло)
100 грама кафява захар (120 грама, ако предпочитате да е по-сладко)
1 ябълка, твърда
1 круша, твърда
1 портокал
100 мл коняк или бренди (градусът на виното спада значително при загряване, така че може да налеете и малко повече)
по половин чаена лъжичка канела, зрънца карамфил, кардамон, мускатово орехче
още няколко пръчки канела
половин пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
inm.comОбелете и изчистете ябълката и крушите и ги нарежете на едри кубчета в подходяща тенджера. Изрежете максимално частта около семките, тъй като в противен случай плодовете отделят пяна, която не е приятна за всеки. Обелете и портокалите и ги накъсайте на отделни парчета.
Добавете всички подправки, без канелата на прах, и залейте със захарта и с около 250 мл вода (или толкова, че да покрие плодовете). Сложете на котлона и изчакайте да заври, като бъркате непрекъснато, за да се разтвори захарта.
Щом плодовата смес заври, налейте виното, заедно със смляната канела и коняка, и намалете температурата на котлона – виното не трябва да завира. Малко, преди това да се случи – преди да се образува пяна, която индикира достигането на точката на кипене, дръпнете от огъня.
Затоплете с помощта на гореща вода подходящи чаши. Най-добре е да са керамични, тъй като ще запазят температурата на виното по-дълго. След това, с помощта на черпак, налейте напитката през цедка. Не прекалявайте с количеството, тъй като виното ще изстине бързо и ще загубия "греяния" си чар.
Преди поднасяне може да поръсите със щипка черен пипер. Наздраве!
Добави коментар