НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- шаран - 1.5 кг
- лук - 250 г
- орехи - 10 г
- олио - 200 мл
- магданоз - 1/2 връзка
- черен пипер - 10 - 12 зърна
- брашно - 800 г
- сол - на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистения, измит и отцеден шаран поръсете вътре и вън със смлян черен пипер и сол. Слага се в хладилник да престои. В част от сгорещената мазнина се запържва ситно нарязани лук, като се долива и малко вода, за да се задуши. След като се запържи добре, се добавят скълцаните орехи, наситнения магданоз и червеният пипер. От двойно пресятото брашно, солта и малко вода се омесва твърдо тесто, от което се оформят 6 топки. От тях се разточват кори с големината на тавата. Първата кора поставете върху намазнената тава. поръсете с олио и част от сместа и отгоре сложете втора кора. Пак олио и пак кора. Отгоре се слага шаранът, намазан с олио. Отгоре подредете 4-та и 5-та кора по същия начин. Последната 6 кора надупчете с вилица и я намажете с мазнина. Никулденският шаран-баница се пече в умерено загряна фурна до готовност. Поднесете рибника охладен, нарязан на парчета.
Източник: gotvach.bg


Добави коментар