Спомням си един филм, в който главната героиня – млада дама от знатен род, щеше за малко да почине от нерви. Както се полага на благородничка от миналия век, тя непрекъснато припадаше, щом положението станеше по-напечено. В една особена сцена майката на госпожица Делфин й поднесе чай, за да дойде на себе си!
Не знам защо, но оттогава все вярвам в успокояващата сила на чая. Само когато съм болна обаче – като нежната Делфин. Но пък вие може би си пийвате всеки ден и се радвате на свежите му разновидности. Как ви звучи тогава домашно приготвен чай с джинджифил, мента, лимон, портокал и... още нещо? Присъствието на зелените листенца ще ви помогне да укротите стомашното безпокойство след дълга вечеря, а всичко останало ще съдейства за вдъхновяващо настроение.
Съставки за доволно количество чай:
-
2 лимона
-
2 портокала
-
1 средно голям корен джинджифил
-
1 чаена чаша свежи листа от мента
-
1 чаена чаша сушени боровинки или нарязани изсушени кайсии
-
хартия за печене
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 100-120°C. Обелете корите на лимоните и портокалите с белачка, след което ги нарежете на ситно. Нарежете на дребни парченца и джинджифила. Всичко това разстелете заедно върху достатъчно голямо парче хартия за печене и поставете в подходящ съд. Ментата разстелете върху отделен пергамент и поставете заедно с плодовете във фурната.
За ментата са ви необходими близо 10-15 минути печене, а за корите и джинджифила – около 45 минути. Не забравяйте да размесвате периодично корите с джинджифила и да обръщате ментата, за да се изсушат хубаво от всички страни. Когато приключите с топлинната обработка, оставете продуктите да изстинат напълно.
След това стрийте ментата в купа, добавете джинджифила, плодовите кори и сушените боровинки или кайсии и разбъркайте всичко добре. За една чаша чай ще са ви необходими 2 супени лъжици от получената смес. Това количество задушете от 3 до 5 минути във вряла вода.
Студът вече може да заповяда :)
Добави коментар