Признаваме си, че като деца въобще не обичахме копривата. Странно или не обаче, тя доста ни харесваше и почти в буквален смисъл не се отлепяше от нас.
Всяка пролет, например, се стараеше да прави детските ни занимания интересни, като редовно добавяше в тях солидна доза предизвикателство и адреналин. Друго си е да има жилещ елемент в играта на стражари и апаши, нали?
Завръщахме се у дома с прилично нажулени колене, но наистина - доволни от себе си. А на масата ни чакаше топла и силно ароматна супа ... от коприва. Е, тогава нямахме право на избор – изяждахме я до дъно, по обичайните родителски инструкции.
Днес, разбира се, сме достатъчно големи да избираме както менюто, така и всички останали неща в живота си. Ако преди няколко години обаче хапването на въпросната чорба бе истинско изпитание за детската ни душа, днес самите ние го смятаме за нещо необходимо и задължително.
Просто впоследствие осъзнахме най-накрая колко полезна за здравето е копривата и веднага я добавихме към пролетната си диета. И най-важното: не сме спрели да експериментираме със зелената вълшебница. Приготвяме страхотни шницели от нея, но за тях ще си говори друг път.
Сега предпочетохме да ознаменуваме пролетта с лесната за приготвяне супа от коприва. От една страна, с нея ще се опитаме да повикаме по-топлия сезон, който очевидно още не е дошъл, а от друга – да си спомним детството, тъй като то пък никога повече няма да дойде в нашия случай.
Ако ви се готви с нас, ето необходимите продукти, които са нужни, за да сътворите въпросното кулинарно произведение:
около 700 грама коприва
100 грама ориз (сега е моментът да пробвате кафяв)
1 глава лук
1 морков
2 червени или зелени чушки (по избор)
1 кубче зеленчуков бульон
100 милилитра прясно мляко
3 супени лъжици олио
сол и черен/червен пипер на вкус
И старт!
Изчистете и предварително измийте копривата. После я запарете (на части или цялата) във вряла вода, докато омекне. Междувременно почистете ориза, нарежете на ситно лука, моркова и чушките.
Сложете подходяща тенджера на котлона, напълнете я с около 700 милилитра вода и изсипете в нея всички току-що приготвени продукти, като добавите сол, черен/червен пипер и олио. Оставете супата да поври за 10-15 минути на умерен огън, докато оризът не стане готов.
Разбийте кубчето зеленчуков бульон с прясното мляко и, минути преди да свалите гозбата от котлона, постепенно и на малки струи, ги изсипете в тенджерата, докато бъркате интензивно. Накрая сервирайте чорбата от коприва леко охладена.
Така приготвен, вашият детски спомен съдържа куп полезни съставки. Да започнем оттам, че в зелената вълшебница има повече витамин C, отколкото в лимоните и в ябълките.
Също така копривата се смята за добър източник на протеин и желязо. (Не забравяйте все пак, че растителният протеин се усвоява доста по-трудно от този, който има в месото). Любимката ни може да се похвали и с добро съдържание на бета-каротин и витамин К.
А сега ви пожелаваме приятно и вкусно завръщане в детството, каквото винаги е нашето със супата от коприва.
Добави коментар