Научно доказан факт: здравето ви е вредно за консумацията на пържени картофи.
Емпирично доказан факт: нищо не може да наподоби вкуса на пържени картофи. Както и този на месото, но тук се отплесваме.
Та, ако искате да ядете пържени картофи, яжте пържени картофи и си поемете отговорността за това. Но ако не сте готови да поемете тази отговорност, ще трябва да направите някои компромиси с вкуса.
Тези компромиси се наричат "псевдопържени некартофи" или с други думи – печени моркови. Знаем, че не звучи така гръмко, но пък приготвено по начина, който ще ви предложим тук, почти е в състояние да ви избие всякакви мисли за картофи от главата. Поне за известно време.
На първо време, ще са ви необходими следните продукти:
-
десетина възголеми моркова с приблизително правилна форма
-
40 мл. зехтин
-
чесън на прах
-
сол и черен пипер на вкус (може и кимион)
Начин на приготвяне:
Образувайте във фурната си 200º по Целзий. Измийте прилежно морковите, след което ги обелете също толкова прилежно. За целта можете да използвате белачка, но и доброто старо стъргане с нож върши идеална работа. Нарежете кореноплодните на пръчици с дължина около 7 см и ширина приблизително 1 см. Ситуирайте нарязаното в голяма купа и поръсете със зехтина и половината от подправките.
Набавете си хартия за печене и с нея застелете тава, която е достатъчно голяма, за да няма физически контакт (разбирайте допир) между пръчиците. После застелете въпросната тава с въпросните пръчици с останалите подправки и им причинете 200º по Целзий с помощта на фурната за около 20-25 минути. На всеки 7-10 минути ги обръщайте, за да не изгорят. На колкото по-дълго време за печене се спрете, толкова по-хрупкав ще е крайният резултат.
Сервирайте.
Не си позволявайте да говорите и да мислите за пържени картофи по време на консумация, защото рискувате да обидите ястието.
Добави коментар