Една част от екипа ни има сладникава тайна – пристрастена е към чийзкейковете във всички форми и вариации.
Точно за това днес ни иска да ви забъркаме тематична рецепта с боровинки и истинско лятно настроение. Все пак уикендът предстои :)
Чийзкейкът често търпи "ъпдейти" на местна почва, но ние ще се постараем да не импровизираме твърде много. Точно тази рецепта дори сме пробвали за пикник и резултатът удържа цели 5 часа в хладилна чанта, за да прави компания на бутилка розе по-късно.
Вярно, някой може да каже, че това не е най-здравословната идея за пикник, нито пък най-диетичната, но ние само ще кажем, че "здравословно" често значи и да доставя удоволствие...
Ето и необходимите продукти за 8 парчета:
350 грама крем сирене
300 милилитра заквасена сметана
200 грама пресни боровинки
150 грама бисквити (най-добре пълнозърнести или от тези, които подпомагат храносмилането)
100 грама масло, разтопено
70 грама ситна захар и още 2 супени лъжици пудра захар
2 чаени лъжички лимонов сок
настърганата кора на 1 лимон
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Намазнете форма за торта с подвижно дъно с диаметър 20 см.
Сложете бисквитите в найлоново пликче и ги натрошете добре с помощта на точилка. Смесете получените трохи с разтопеното масло и разстелете получения микс на равен слой в намасления съд.
В дълбока купа смесете крем сиренето и ситната захар, лимоновия сок, настърганата кора на плода и ванилията. В отделен съд разбийте сметаната и бавно и внимателно я добавете към микса с крем сиренето.
С лъжица разстелете кремообразната смес върху пласта бисквити с масло. Отгоре заравнете добре с помощта на шпатула. Сложете в хладилника за 2-4 часа, за да стегне.
Междувременно изсипете боровинките и пудрата захар в тиган и оставете на огъня, докато омекнат. След това им дайте достатъчно време да изстинат напълно.
Когато чийзкейкът е стегнат и готов, отстранете внимателно горната част на съда, за да остане само върху дъното му. С лъжица разпределете равномерно боровинките отгоре, нарежете и сервирайте.
Ако ще ядете сладкиша по-късно, можете да го оставите в хладилника за още няколко часа, но внимавайте да не замръзва.
О, да - можете да го ядете само с вилица ;)
Добави коментар
Продукти .
4 яйца
20 бисквити тип „Чайка“
250 гр крема сирене
60 гр. разтопено краве масло
2 суп. лъжици нишесте(най–добре лимоново)
250 мл. кисело мляко
8 лъжици захар
1 малко бурканче конфитюр
Омесват се бисквитите направени на прах с маслото и се расзстилат равномерно във формичка за торта. формичката се поставя във фризера докато приготвим останалата смес. Всичко останало (без конфитюра ) се разбърква с миксер (на ниска скорост) до хомогенна смес. Изсипва се върху бисквитите и се пече в предварително нагрята фурна на 200 градуса 30 мин. Оставя се да изстине , може и в хладилника. Аз лично я правя за следващия ден , тогава я намазвам с конфитюра. Когато има пресни ягоди ги нарязвам , нареждам ги върху тортата и заливам с подсладено ягодово желе.,но незнам дали се продава в България. Да ви е сладко.