Както обикновено, по това време на денонощието започвам да си мисля за храна и много добре усещам накъде отиват нещата. Ще напиша тази рецепта точно за петнайсет минути и немедленно ще се хвърля в кухнята. Там две прекрасни вратни пържоли тръпнат в очакване на това, което съм им намислил.
Признавам, че заглавието е леко подвеждащо, тъй като има и далеч по-скоростни начини за опичането на месо. Този тук обаче се отличава с перфектното съотношение между време за приготвяне и вкус. Ето защо спокойно може да мине за най-бързата процедура по приготвянето на пържоли, плъзгащи се небрежно по ръба на съвършенството. Ето, че започвам да слюноотделям неконтролируемо, затова спирам да злоупотребявам с моето и вашето търпение и преминавам към същинската информация. Трябват ви ни повече, ни по-малко от:
-
2 прекрасни и приблизително еднакви вратни пържоли от прасе (може и котлети, разбира се, но тук се ръководя от личните си предпочитания)
-
1-2 чаени лъжички зехтин
-
сол и черен пипер
-
100 мл сухо бяло вино
-
50 гр масло
-
4-5 стръка магданоз
-
2 чаени лъжички дижонска горчица
Ето я и самата бърза процедура, която трае около тридесет минути:
inm.com
Слагате на котлона един изцяло стоманен или чугунен тиган да се загрява на висока температура. Това за тигана е важно, защото по-късно той ще влезе във фурната, която пък трябва да настроите на 200ºС. Взимате няколко парчета кухненска хартия и с тяхна помощ много добре подсушавате пържолките. После ги натривате със зехтина и ги поръсвате щедро със солта и черния пипер.
След като сте се уверили, че тиганът ви се е загрял подобаващо, хвърляте (или по-скоро нежно полагате) мръвките вътре и не ги пипате поне 3 минути. За това време те би трябвало да образуват златисто-кафеникава коричка, която ще ви накара да подскачате от радост, че не сте вегетарианец. После ги обръщате и мигом ги завирате (или по-скоро внимателно внасяте) във фурната. Там ги оставяте да се позабавляват 8-10 минути и след това изваждате с помощта на подходяща огнеупорна ръкавица или ръкохватка. Премествате ги в чиния и можете да ги покриете с метално фолио, за да се позадушат, докато вие им приготвите разкошното сосче.
inm.comЗа целта връщате тигана на средна до висока температура на котлона. И в него изливате виното и започвате да остъргвате с шпатула загорелите кафяви петънца от дъното. Те са нещо като екстаз в концентриран вариант. Щом виното се изпари наполовина, сваляте тигана от огъня и започвате да добавяте маслото парченце по парченце. Давайте време на всяко късче да се разтопи, преди да сложите следващото. В резултат би трябвало да получите гъста консистенция, в която остава единствено да разбъркате накълцания наситно магданоз и горчицата. Бихте могли да я овкусите с допълнително сол и черен пипер, ако ви се прииска.
Сега ви остава единствено да разпределите соса между две чинии (или да последвате моя пример и да го изсипете в една) и върху него да курдисате любов... пардон, пържолите.
Някои хора обичат да казват, че има храни, по-хубави от секс. Аз по никакъв начин не мога да се съглася с тях. Бих изтъкнал обаче, че настоящата рецепта като нищо може да ви осигури страстен обмен на възвратно-постъпателни движения с друга личност, която има правилното отношение към свинското.
Добави коментар