Започваме да се чудим дали пък не е време да хлопнем виртуалните кепенци на сайта и да се отдадем на трайно чиракуване в СЛАДКИШНИЦАТА. Така и така след излизането на поредния й фотоалбум или рецепта сме в състояние единствено да се лигавим и да мислим за сладко, защо да се опитваме да пишем разни умнотии, при положение, че можем да сме заровени до лактите в далеч по-важни неща, като торти, например. Този път тя се е опитала да се направи на богоугодна като е сътворила постен пай, но ние сме на мнение, че въобще не й се е получило. В Ада има специално място за хора като нея, помнете ни думата!
*****
Започнаха трудни дни на борба с изкушенията. Много се оказаха войните на този фронт, а битката ще е 40-дневна и с променлив успех. Мнозина няма да издържат. За всички останали, които не ще се поддадат и предадат, и ще постят до край, предлагам една рецепта, с която да наклонят везните в своя полза. С нещо сладко под ръка животът е по-щастлив и лек, а постите по-незатормозяващи :)
Сладкишът, който ви предизвиквам да си направите поне веднъж до Коледа, не би трябвало да ви затрудни и ще ви донесе неочаквана наслада, въпреки че в него има прекалено много неща, които… няма. Тук няма да намерите яйца, млечни продукти, мед, набухватели… Но в този постен пай се шири цяла една есенна градина с плодове и орехи (градината може и да е частично арабска, частично тропическа, но все пак е градина).
Време за приготвяне: 50 минути
Необходими продукти:
За блата:
-
200 гр. пълнозърнесто брашно
-
100 мл кокосово масло
-
1/2 ч.л. смляна морска сол
-
1 с.л. кафява захар
-
2 с.л. студена вода
За плънката:
-
250 гр. дюли
-
250 гр. ябълки
-
120 гр. кафява захар
-
150 гр. орехи
-
100 гр. стафиди
-
100 гр. фурми
-
1 ч.л. пресен джинджифил
-
1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
За да направите блата на тортата, ви е необходима тавичка с отварящ се ринг – 24 см.
Пресявате брашното и го разбърквате заедно с кокосовото масло, разтопено на стайна температура, солта и захарта. Добавяте две супени лъжици студена вода, която споява сместа и не й позволява да се рони след изпичането. С готовото тесто оформяте в тавичката блата с борд от 2 см.
Карамелизирате захарта за плънката и добавяте настърганата на едро дюля (около 2/3) и същото количество ябълка на дребни кубчета. Поставяте стафидите и поръсвате с нарязан на ситно джинджифил и канела. След 2 минути в уравнението се включват 200 гр. натрошени на едро орехи и нарязаните на парченца фурми. Сместа се задушава, докато плодовете станат леко прозрачни и карамелът е добре разтопен. Вече готова, я изсипвате в леглото от тесто.
С останалите плодове и орехите можете да декорирате пая по ваше желание. Върху подготвения за печене сладкиш поръсете захарни кристалчета, които ще му придадат приятен блясък.
Пече се на 180 С около 30 минути или до получаване на златист загар на плодовете.
Леки пости!
И не забравяйте, че постите не са диета.
Или ги приемате с целия си дух и съзнание, или … просто няма смисъл.
Добави коментар