Странен звук пронизва тишината в офиса. О, били са стомасите ни...
Добре де, очевидно гладът зове. Затова измислихме на какво ще наблегнем по-късно – тиква! Тази оранжева красавица с дъх на есен, която изпъстря пазарите с екзотични форми и цвят, заслужава място в менюто ни, докато недвусмислено напомня за наближаващата зима.
Ммм, да, супа от тиква:
Необходими продукти (за 4 порции):
500 грама почистена тиква
4-5 моркова
1 глава целина
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1-2 скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
2 кубчета зеленчуков бульон
1 литър гореща вода
1/2 чаена чаша прясно мляко
3-4 щипки сух кориандър и индийско орехче
сол и пипер на вкус
За украса:
1 супена лъжица сметана
1 стрък прясна мента
белени печени тиквени семки или орехи на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на кубчета тиквата, морковите и целината.
Загрейте зехтина в дълбок съд и задушете лука и чесъна. А след това добавете и нарязаните зеленчуци и бъркайте в продължение на 2-3 минути. Добавете водата и кориандъра и натрошете вътре кубчетата бульон.
Добре е супата да къкри 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат и ароматите се смесят добре. Изключете котлона и оставете да се задуши за още няколко минути.
След това пасирайте сместа и прибавете прясното мляко до получаване на кадифено гладка текстура.
Овкусете с останалите подправки, а накрая гарнирайте със сметана, листенца свежа мента и ядки.
За да усетите истинско удоволствие от тази вкусотия, съветваме ви да поднасяте супата си заедно с препечени филийки или крутони.
Добави коментар