Хиляди българи всяко лято се отправят към Гърция, търсейки слънце, море и вкусна храна. Независимо от близостта на културите и националните кухни, едно нещо остава неизменно – тиквичките по гръцки.
Това хрупкаво изкушение, което се поднася в таверните по крайбрежието, се е утвърдило като любимо ястие не само за туристите, но и за местните. Въпреки приликата между българската и гръцката кухня,
има нещо в това ястие, което ни привлича по начин, по който традиционните български тиквички не го правят.
Тайната е в хрупкавата текстура, въздушната коричка и несравнимия вкус, който може да се постигне само ако знаеш как да приготвиш тиквичките, както го правят в Гърция. И макар да изглеждат лесни,
тиквичките по гръцки крият тънкости.
Рецептата за перфектните тиквички по гръцки:
Продукти:
Тиквички (предпочитано – по-малки и крехки)
Брашно
Студена вода с лед (ключов елемент)
Сол и черен пипер
Много горещо зехтиново масло (или олио за пържене)
Как да постигнеш хрупкавия ефект:
Нарежи тиквичките на много тънки кръгчета, или слайдове – почти прозрачни, ако можеш да ги режеш с ножа или белачката. По този начин ще позволиш на коричката да стане тънка и хрупкава, а вътре
тиквичката да остане сочна.
В купа сложи брашно. В друг дълбок съд сложи студена вода и добави лед на купчата.
Използвай дълбок съд, като тенджера с високи стени, за да осигуриш равномерно пържене. Загрей мазнината до много висока температура. Това е ключовият момент, за да постигнеш ефекта на "хрупкава
коричка и въздушно вътрешно" – когато тиквичките се пускат в горещото масло, те трябва да изпържат бързо и да се запечатат.
Потопи всяко парче тиквичка в брашното, изтупай го, потопи го за секунда в ледената вода и после пак в брашното. Изтупай го и внимателно го поставяй в горещото масло. Не претоварвай тигана, за да
можеш да постигнеш равномерно изпържване. Остави тиквичките да се запържат до златисто и хрупкаво.
Когато тиквичките са готови, отцеди ги върху кухненска хартия, за да премахнеш излишната мазнина. Направи си си смес с кисело мляко, чесън и копър. След това поднеси с една гарнитура от свежо
сирене фета или малко натрошен бял козе сирене, поръсено със зехтин и пресен босилек.
Не е само сместа или мазнината, които правят тиквичките по гръцки толкова вкусни. Секретът е в контролираната температура на мазнината и тънкият филтър, който не покрива тиквичката изцяло, а
позволява да се запази въздушността и свежестта на основния продукт.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар