Пащърнак - този ароматен зеленчук с блед цвят и сочен месест корен, който винаги предизвиква удивлението ни. Морков ли е, не е ли? Сладникавият му вкус напомня на картоф и целина, но понякога дори го бъркат за ряпа...
Независимо от смесените чувства, които предизвиква странникът, не бива да подценяваме многобройните му здравословни предимства. Краси вече се погрижи да узнаете, че пащърнакът е отличен източник на фибри, ценни минерали и витамин С. В него има много от витамините на група В, както и пектиноподобни вещества.
Семената му пък изобилстват от етерични масла и кумарини. Последните спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове и като цяло оказват благоприятно въздействие върху качеството на кръвта. А това прави пащърнака добър помощник в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.
Забравеният братовчед на моркова се оказва и полезен за правилната работа на храносмилателния тракт, а в допълнение е и добър имуностимулант. Ето защо избрахме именно него за главен герой в настоящата рецепта.
Здравословното ни предложение изисква следните съставки:
1-2 средно големи корена пащърнак
1 краставица
2 моркова
½ лимон или 1 лайм
1 зелена чушка
½ връзка пресен магданоз, ситно нарязан
½ чаена лъжичка джинджифил за аромат
Начин на приготвяне:
Както се досещате, забъркването на шейка е доста лесно, като за целта ще имате нужда от максимум три готварски инструмента. И така, започваме.
Предварително измийте зеленчуците и ги нарежете на средно големи кубчета. Поставете краставицата, чушката и пащърнака в блендер и ги пасирайте. След това, добавете морковите, магданоза, лимоновия сок и джинджифила и отново разбийте гъстата каша до получаване на гладка текстура. Фасулска работа!
Изсипете шейка в дълбока чаша и с удоволствие, на големи глътки, отпивайте от свежестта на пролетния еликсир. Да ви е пащърсладко! :)
Добави коментар