Предстои един от най-любимите ни празници – Великден. Пролетен, свеж и от тази година – по-продължителен, тъй като вече ще празнуваме 4 дни. Нали се сещате какво означава това? Да, именно: 4 закуски, обеди и вечери, които твърде вероятно ще бъдат по-разточителни, отколкото ни се иска.
Ние всеки път си обещаваме да внимаваме с порциите и все се появява някоя прекрасна леля с още по-прекрасния си домашен козунак, наблъскан с ядки/стафиди/шоколад или с всичко наведнъж и... резултатът е ясен.
Тази година сме решили да се развихрим повече в кухнята и за това се подготвяме от рано. Разбира се, започваме с нещо много бързо и лесно – салата. След като отмине основната част от празника, използвайте останалите яйца в тази рецепта. Ето и необходимите продукти за 4 порции:
8 средно големи яйца, твърдо сварени
250 грама чери домати, нарязани на половинки
150 грама свежа рукола, по възможност крехки, млади листа (може да се замени или смеси със спанак)
1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
6 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици хайвер (по избор, може да се замени с парченца пушена сьомга)
1 супена лъжица зърнеста горчица (известна още като ретро)
сокът от 1 голям лимон
1 чаена лъжичка течен мед
Начин на приготвяне:
В голяма купа сложете спанака, червения лук и доматите.
В по-малък съд разбъркайте горчицата, зехтина, лимоновия сок и меда. Овкусете с малко сол и черен пипер и разбъркайте всичко, докато сместа стане хомогенна.
Разпределете салатния микс на 4 порции. Нарежете яйцата на четвъртинки и подредете отгоре. Залейте с дресинг и поръсете с хайвер (или парченца риба). Можете да гарнирате с леко запечен бекон или шунка.
Всяка порция съдържа около 350 калории, без допълнителния бекон.
Ако предпочитате по-нетрадиционен вариант, заменете обикновените яйца с такива от пъдпъдък, но увеличете бройката до 12-15.
Добави коментар