Твърде сме наясно с великденските ви намерения, които включват опустошаването на купища козунаци и още повече яйца. И докато има разлика от козунак до козунак, яйцето винаги ще си бъде яйце и ние винаги ще го обичаме. Точно тази любов ни накара да съберем за себе си и за вас някои от по-малко известните факти около това прекрасно творение на природата.
-
Черупката на яйцето представлява около 9-12% от общото му тегло. Тя е изградена от калциев карбонат, който е и основната съставка на много от лекарствата против стомашни киселини. Структурата й е пореста, което гарантира достъпа на кислород и отвеждането на въглеродния двуокис и влагата.
-
Едва около 57% от яйчния протеин се съдържа в белтъка под формата на албумин. Белтъкът, също така, е богат на ниацин (витамин В3), рибофлавин (витамин В2), хлор, магнезий, калий, натрий и сяра.
-
Формирането на яйцето в кокошката отнема между 24 и 26 часа. То започва в яйчника с образуването на жълтъка от клетка, която се нарича овум. По време на овулация жълтъкът се освобождава в провод, който носи наименованието овидукт и води към матката. По пътя си натам жълтъкът се обвива в албумин, а впоследствие около албумина се образува мембрана. Черупката се формира в матката. Яйцето излиза с дебелия край напред, като приблизително 30 минути след снасянето, описаният процес стартира отначало.
-
Цветът на жълтъка зависи от храненето на мама кокошка. Колкото повече каротеноиди и други оранжеви растителни пигменти присъстват в диетата й, толкова по-наситено оцветен ще бъде и жълтъкът. Друг е въпросът, че модерната индустрия може да ни изненада с яйца със зелени жълтъци, ако реши, че ще се продават.
-
Цветът на белтъка варира с възрастта на яйцето. Мътният белтък е признак за много прясно яйце. С остаряването той се избистря и може дори да порозовее, което означава, че яйцето не е годно за консумация.
-
Цветът на черупката зависи от породата на кокошката. Черната шуменска кокошка, например, снася бели яйца, докато тези на червената старозагорска порода се отличават с кафяв цвят на черупките. Самото оцветяване не е определящо за съдържанието на яйцето, но сами знаете, че поради естетически причини, около Великден са най-търсени белите разновидности.
-
Понякога в яйцето можете да забележите малки кафяви частички. Те се появяват в резултат от спукване на кръвоносни съдове в жълтъка и са на практика съсирена кръв. Това по никакъв начин не трябва да ви притеснява обаче.
-
Току-що снесеното яйце е с температура около 40º С. С изстиването неговото съдържание се свива и това става причина задната му част да е куха и да е много по-податлива на счупване по време на великденските сражения.
-
Средностатистическата кокошка снася между 250 и 270 яйца годишно.
-
Китай е най-големият производител на яйца. Годишното производство е около 390 милиарда броя, като по този начин се посреща половината от търсенето в световен мащаб.
-
Всъщност, яйцето като такова се е появило далеч преди кокошката. Палеонтолозите са убедени, че динозаврите са гнездяли и са снасяли далеч преди птиците (в това число и кокошките) да се появят на тази земя.
Добави коментар