Той е забавно тумбест, симпатично червендалест и пълен с важни хранителни съставки. Той е мистър Нар. Идва от Азия и е плод на вид широколистно дърво (или храст) от рода Punica.
Сладурът поддържа репутация на суперхрана от древни времена. Египтяните, например, му били безкрайно големи фенове – използвали го в осъществяването на различни ритуали, в разкрасителните процедури и т. н. И това съвсем не е случайно.
Защото нарът наистина има с какво да се похвали. Да започнем от там, че самохвалкото е богат на витамин C. Освен това, в разкошния плод ще откриете добра доза витамин К, както и отличниците B1, B2 и B6.
Да прибавим също, че нарът е чудесен източник на полифеноли. Знаете, че същите са антиоксиданти, които предпазват клетките от нарушаване на функциите на ДНК и понижават риска от сърдечносъдови заболявания.
inmИ още: в съдържанието на вкусния симпатяга присъстват немалко ценни минерали, между които - магнезий, фосфор, манган и др.
В допълнение, днешният герой е прилично зареден с фибри, за които се смята, че подобряват храносмилателните процеси. Добрата новина е, че никак не е калоричен.
В 100 грама има само около 70 калории и, да – полезен е от кората до най-малкото семенце.
Според скорошно изследване, редовният прием на сок от нар има силно успокояващ и релаксиращ ефект, затова вълшебната напитка се препоръчва при прекалено стресова работа.
Изненада! Освежаващият плод е естествен афродизиак, тъй като предпазва стените на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
Е, няма какво повече да го рекламираме – консумирайте го :)
Ако не знаете как да го обработвате, надникнете в ей този материал. Тук пък ще откриете една супер яка рецепта за "нарова" салата :)
Да ви е вкусно!
Добави коментар