Голяма част от френските диетолози са на мнение, че е абсолютно задължително да се яде по 220 гр. хляб на ден. Всякакъв, но да е хубав!
Ако решите да им се доверите или вече сте го направили, кой смятате, че е по-"хубавият" хляб: ръженият или пшениченият?
Ами сега?
Няма да ви мъчим дълго. Според направено наскоро проучване в Швеция, поместено в здравния вестник "Nutrition Journal", става ясно, че ръженият хляб засища повече. Участниците в експеримента, които закусили с него, се чувствали по-сити до края на деня, отколкото онези, които избрали пшеничен хляб в сутрешното си меню.
Способността на "победителя" да се справя с глада се дължи на приличното съдържание на фибри в него, смятат учени. Филийка ръжен хляб (зависи какъв, разбира се) съдържа до 8 гр. фибри.
Обаче често ръженият хляб, които може да откриете на пазара, съдържа преработено пшеничено брашно. За това се стремете да купувате продукти, за които уверяват, че са с "100 % съдържане на ръж", за да се сдобиете с максимално много фибри. Разбира се, етикетът не винаги е гаранция за качество, но сте свободни да проверите сами дали продуктът си струва или не.
Ние пък наскоро се насладихме на зърнест хляб с пшеничени кълнове и наистина много ни хареса.
Вие какъв обичате да хапвате?
Добави коментар