Отпразнувахте ли Еньовден подобаващо? Ако е така, значи вероятно сега си имате вкъщи цяла торба с лечебни растения. Може да ги използвате в свежо състояние, а може и да ги изсушите.
Билките, които ще се зарадват на втория вариант, са много: босилекът, градинският чай, мащерката, розмаринът, риганът и още много други.
Преди да преминете към действие обаче, внимателно измийте героите – листата и корените им. За целта може да използвате и четка за почистване на пресни зеленчуци, ако разполагате с такава. Важното е да са съвсем чистички, когато излязат от банята :)
Поокастрете леко стеблата и после съберете всички растения, разпределени по отбори, в малки букетчета. Вържете ги с канап или с друга подходяща връв. После ги закачете на простора, увиснали с главата надолу – нека съхнат няколко дни на слънце.
Когато сте сигурни, че са съвсем сухи след банята, може да ги приберете вкъщи и да ги поставите на проветриво място, където не достига директна слънчева светлина.
Изчакайте търпеливо още няколко дни (3-4, например). Би трябвало билките да са адекватно изсушени. Ако обаче процесът се проточи във времето, наредете ги върху хартия за печене и ги бутнете във фурната на съвсем ниска температура – 40 градуса.
Отстранете листенцата от стеблата и сте готови.
Тест: за да разберете дали сте се справили със сушенето, сложете билките в бурканчета, които се затварят добре, някъде на топло за около седмица. Ако след този период, в бурканчетата се появи влага, значи задачата не е била свършена напълно добре. Върнете листенцата пак във фурната или минете цялата процедура отново (без миенето).
Хайде, действайте :) А ако сте билкари по душа и по призвание, ще се радваме да ни намерите във фейсбук, за да си поговорим за чудния свят на лечебните растения.
Добави коментар