Киноа е сравнително нова и тайнствена за българския пазар храна. През последните години се радва на все повече популярност сред "модерно" готвещите хора и фитнес-ентусиастите. Всъщност консумацията на киноа има дълга история, която започва около 3 000 години преди новата ера в района на Андите (Перу, Боливия). Наричано "златото на Инките", това зърно е било почитано заради животворните си качества и се е поднасяло на боговете в церемониите за плодородие.
За разлика от житните култури, киноа е листно зърно и принадлежи към семейството на спанака. Ядливи са както семената, така и листната част, но втората не е разпространена на нашия пазар.
Киноа е известна като супер-зърно, тъй като не съдържа глутен, както и никой от алергените, характерни за житните растения като пшеницата, ръжта, ечемика, овеса и царевицата. Тя съдържа цяла енциклопедия от антиоксиданти, витамини и минерали, в това число калций, магнезий, желязо, манган, фосфор и витамини от В-групата. Поради тази причина, киноа се свързва с редица положителни ефекти върху здравето, в това число предпазване от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Ако страдате от мигрена, може би е добро решение да я включите в менюто си. Високото съдържание на магнезий спомага за отпускането на кръвоносните съдове, а рибофлавина (известен още като витамин В2) подобрява метаболизма в мозъка и мускулните клетки, намалявайки честотата на мигренни пристъпи.
В допълнение, киноа съдържа всички 9 есенциални аминокиселини, в това число и лизин (отсъстващ при повечето зърнени култури), който спомага развитието и възстановяването на тъканите и подобрява работата на имунната система. Това означава, че киноа е един от редките източници на пълноценен растителен протеин, което е от особено значение за вегани и вегетарианци. На всичкото отгоре, растението е с нисък гликемичен индекс, високо съдържание на фибри и протеин (12-18%) и се толерира добре от храносмилателната система.
Свободно бихте могли да ползвате киноа като заместител на ориза във всяка една рецепта. Вари се под похлупак в съотношение 2:1 в полза на водата. След завиране се оставя на къкри на средна температура в продължение на 12-14 минути до пълно абсорбиране на водата. 5 до 10 минути след сваляне от огъня е добре да се остави покрита, за да се задуши. В някои магазини вече се предлага и брашно от киноа, което може да бъде използвано за приготвянето на здравословни версии на любимите ви тестени изделия.
Добави коментар