Изобщо не си губихме времето през последните няколко дни. След серия драматични пазарни изживявания, днес хладилникът ни е прилично наблъскан с плодове и зеленчуци.
В ограниченото хладилно пространство обаче задължително оставихме място и за така любимата ни... целина. Зелената госпожица, която се подвизава също и под името керевиз, с основание се нарежда на едно от първите места в топ класацията на суперхраните. Защо?
Първо, керeвизът съдържа удивително малко калории – около 16 в 100 грама продукт. Така че наистина е верен приятел в отслабването и в твърде опасното среднощно огладняване.
Но това не е всичко.
Целината е отличен източник на витамин C, витамин К, витамин B6 и бета-каротин. Освен това тя може да се похвали с добро съдържание на фибри, рибофлавин, магнезий, калций и фософор.
Смята се за една от храните, които лекуват високо кръвно налягане и безспорен лек срещу редица сърдечносъдови заболявания.
За разлика от много други зеленчуци обаче, е със сравнително високо съдържание на натрий – около 32 милиграма в средно голямо стебло. Така че не ви съветваме да я комбинирате с подчертано солени ястия. И като цяло: по-добре избягвайте прекалената консумация на сол, защото изобщо не е здравословна.
В действие
Най-лесният начин да инкорпорирате целината в дневното си меню е като държите в близост до вас чаша със зелени стръкчета. Посягайте към новото си диетично оръжие всеки път, когото усетите прилив на нелогичен глад. Съдържанието на фибри в керeвиза, в комбинация със забавния хрупащ ефект, ще ви създадат чувство на ситост и ще ви предпазят от приема на излишни калории.
Освен това, сладураната става хипер вкусна, намазана с нискокалорично крема сирене или потопена до гуша в хумус. Втората кулинарна алтернатива обаче е доста калорична, така че внимавайте с реализацията и консумацията й.
И на последно място: целината е лесна и удобна за съхраняване в хладилник. Увийте я в найлонова торбичка и ще я спасите поне за седмица напред.
Мммм :) Вкусно!
Добави коментар