Мили фитуелчета, пригответе се, защото днес сериозно ще вдигнем летвата в празничното готвене. Няма да ви държим в напрежение, спокойно.
Само след няколко реда разстояние ни предстои да кулинарстваме с шеф-готвач Милен Панев. Милен се вихри в кухнята на престижен ресторант в Пловдив, а през свободното си време пътува и опитва от различни емоции и приключения.
Страшно сме му благодарни, че се съгласи да участва в настоящата ни рубрика, а ето, че сега ще ви оставим в неговите сръчни ръце:
***
Кой си ти и какви обичаш да ги готвиш?
Казвам се Милен Панев.
Кухнята за теб е...
... необятна.
Не можеш да седнеш на масата без...
... чаша червено вино.
Не се ли опасяваш, че от всичкото това ядене по Коледа и Нова година може да напълнееш?
Не, всичко в нормални количества е полезно.
Прибягваш ли до някаква хитра тактика, за да намалиш този риск?
Не.
личен архив
Сподели ни, молим те, любимата си рецепта за празниците!
Добре, това е "Терин от заешко с праз и лилави моркови". За да си приготвите въпросния специалитет, ще ви трябват:
- обезкостено заешко
- бекон
- стрък праз
- сол, пипер и мащерка
- гъша мазнина
- чесън
- лилави моркови
Процедурата
Най-напред, овкусяваме заека с пипер и сол, шпиковаме* с чесън и със запържен предварително бекон. Поставяме в терина**, добавяме и праза. Заливаме с гъшата мазнина и печем с термометър за вътрешна температура като търсим 73 градуса. Когато достигне тази температура, специалитетът е готов.
Охлаждаме го добре и облепяме горната му част с тънки резенчета лилав морков, които сме бланширали за 2 минути в подсолена вряща вода, сервираме със зеленчуци и със сос айоли.
Добави коментар