Преди време попаднах на един страхотен кулинарен блог, чието двучасово разлистване ме накара толкова да огладнея, че едва стигнах до кухнята после :)
Въпросният електронен дневник се казва "Готвенето е забавно!" и ако сте готови да подложите лакомията си на сериозно изпитание, може и вие да го разгледате - ето тук.
Автор на блога е чаровната Диди, с която, разбира се, веднага побързах да се запозная, макар и виртуално. Не съм ѝ казвала, но тя е моето кулинарно вдъхновение.
Благодарение на нея се научих да приемам готварските провали малко по-спокойно, на майтап. И дори започнах да снимам неуспехите си в кухнята (това е нещо, което ще споделя с вас друг път обаче). Научих се да си почивам, спретвайки различни и вкусни гозби. Да медитирам. Да се забавлявам.
Та, бързам да ви представя тази страхотна мадама, че едва ли ще имам по-добра възможност, за да го направя...
***
Здравей, Диди! Разкажи ми малко повече за себе си и за това как започна да готвиш.
Аз съм жена с много интереси и занимания и вървя в комплект с две деца, които скоро ще станат на шест. Професията ми е свързана с проектиране на мебели и интериор. Избрах си я още като бях малка.
Поривът да събирам рецепти и да се уча да готвя също датира от късните ми детски години. Винаги са ме впечатлявали красивите снимки и начинът на представяне. Затова веднага щом открих кулинарните блогове, се заплених мигновено - както по отношение на споделянето на разнообразни рецепти, така и по кулинарната фотография.
Защо готвенето е забавно и по-важното – кога се превръща то в забава?
През работната седмица, когато вечер човек е изморен (и гладен!), трудно би приел, че готвенето може да бъде забавно. А и смисълът, който съм вложила в името на блога си, не включва само най-прякото значение на думата. Забавно е, защото ми е интересно да се ровя в рецепти и постоянно го правя. Да усещам тръпката от това как някои ме привличат, предчувствието за вкуса им, любопитството и нетърпението да ги приготвя и опитам.
Когато мога да отделя време, за мен е удоволствие и релакс да подредя продуктите и да започна поетапно да изпълнявам дадена рецепта, да внеса някои промени, да виждам как се получават нещата.
Забавно е от гледна точка на експеримента, приключението, откривателството, изненадите, дори и заради провалите... При тях разочарованието е само в първите мигове, после остават единствено като повод за майтап.
А наистина в забава готвенето може да се превърне, ако се включат децата. На моите най-любимо им е да направят по една малка питка към моята. Печем ги трите заедно и с голяма радост си изяждат творенията, като не е трудно да си ги познаят – едната питка винаги е топчеста, а другата – съвсем сплескана...
Дай ни три готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза:
Едно от най-важните неща е да се усвоят основните готварски техники. По този начин, заедно с правилната обработка на продуктите, ще бъдат гаранция за сполучливи резултати. Разучете подправките – кои за какво са подходящи и експериментирайте повече с тях.
Кои са най-необходимите кухненски джаджи и защо?
Това за мен е стоманената тенджера с дебело дъно – става за предварителна подготовка на продуктите, както за основни ястия, така и за сладкиши. В нея можеш да си сготвиш и хубава супа, и варена мусака, при липса на фурна, или някой бърз омлет, ако няма тиган. Остър нож и хубаво ренде също вършат добра работа.
За теб здравословно е онова меню, в което има...
Пресни зеленчуци и зелени подправки, овкусени с качествен зехтин и морска сол, а в идеалния вариант - току-що набрани от градината.
Сподели с нас любимата си рецепта, молим те!
Една от любимите ми рецепти е салата с киноа, краставици и орехи – съдържа невероятно богат набор от ценни за организма вещества. За да я реализирате, ще ви трябват:
200 г киноа
1 краставица, обелена и нарязана на кубчета
6 стръка пресен лук, нарязан
сок от един лимон или на вкус
4 с.л. зехтин
морска сол
40 г нарязани орехи
свеж копър
Измитата киноа се сварява за около 10 минути в двойно количество вода и се прецежда. Подправя се със сол, сока от лимон и зехтина. Оставя се в хладилника да се охлади. Непосредствено преди сервиране се добавят лука, орехите, краставицата и малко копър.
личен архив
Ако харесвате това интервю и искате още да огладнеете, моля заповядайте във фен-страницата ни във фейсбук и ще си го получите :)
Добави коментар