Известно е, че бързото хранене не е полезно за организма. Но животът стана толкова динамичен, че много често се налага да се храним на крак.
Набързо изяждаме сандвич, докато шофираме или бързаме да свършим някаква работа. Не само че не се храним с полезните за организма супи и готвени ястия всеки ден, а намаляваме до минимум времето, което трябва да отделим за хранене.
От една страна по този начин изобщо не получаваме удоволствие от храната, тъй като просто я напъхваме в устата си, докато тичаме към поредната задача за деня.
Но по-лошото е, че когато бързате, отхапвате големи парчета, които почти не дъвчете, преди да ги глътнете. В резултат на това първият етап от сложния процес на храносмилането, който се състои от предъвкване на храната, се пропуска.
Големите парчета храна се устремяват към стомаха, който е принуден да се справи с трудната задача да ги смели. Това натоварва много лигавицата на стомаха и може да предизвика стомашни заболявания.
Хапката трябва да се гълта едва след като направите тридесетина дъвкателни движения. Така ще улесните задачата на стомаха си, а освен това за зъбите е полезно да дъвчат.
Когато се храните набързо, отделяте за хранене най-много десетина или петнадесет минути. В човешкия мозък има център за засищане, който се включва двадесет минути след началото на храненето.
Когато се храните бързо, тъпчете в устата си много храна, без да усещате, че сте се заситили, и това затруднява работата на стомаха. Колкото по-бързо се храните, толкова по-бързо ще качвате килограми.
Организмът има нужда от топла храна. Когато постоянно го тъпчете само със сандвичи, повишавате риска от гастрит и язва. Ако искате стомахът ви да работи добре, трябва поне веднъж дневно да се храните с топло ядене.
Когато бързате, хапвате хотдог, сандвич, пица, пушено месо, а не полезните за организма плодове и зеленчуци, холестеролът ви се покачва. Наблягайте на здравословните храни, яжте поне веднъж дневно супа или топло готвено ястие, и стомахът ви ще е в перфектна форма.
Добави коментар