Белият хляб е една от основните храни на много домакинства. Той се съчетава с почти всички продукти и приготвянето му под формата на филии е лесно. Разнообразието от този продукт е голямо и той е леснодостъпен в магазините и като цена и като наличност, което също го прави доста предпочитан продукт. И въпреки тези плюсове, белият хляб не е сред най-полезните храни и през последните години започна да има много алтернативи с по-здравословни предимства.
Как се създава белият хляб
За направата на бял хляб пшеничното брашно се избелва с помощта на различни химикали, което прави брашното да изглежда бяло. Химикали като бензоил пероксид, хлорен диоксид и калиев бромат се добавят към брашното, последвано от рафинирано нишесте. Тези химикали се използват в малко количество, което не е опасно за здравето.
Хранителна стойност на белия хляб
Съдържанието на калории във всички видове хляб е почти еднакво. Разликата е главно в съдържанието на хранителни вещества. Филия бял хляб съдържа 77 калории, но има висок гликемичен индекс. Тъй като белият хляб е силно обработен, съдържанието на хранителни вещества в него е много ниско.
Ето някои негативни ефекти от ежедневното ядене на бял хляб:
Висока кръвна захар
Белият хляб има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо освобождава глюкоза и може да повиши нивото на кръвната захар. Консумирането на бял хляб е особено вредно за хората, страдащи от диабет, тъй като внезапните колебания в нивото на кръвната захар могат да бъдат опасни. Постоянната висока глюкоза в кръвта може да накара тялото ви да влезе в хипергликемично състояние. Това състояние може да доведе до сериозни здравословни усложнения като сърдечносъдови заболявания, увреждане на нервите и бъбречна недостатъчност.
Повишено тегло
Ако искате да поддържате телесното си тегло в норма, тогава извадете белия хляб от списъка си с хранителни стоки. Белият хляб може да допринесе за увеличаване на теглото заради съдържанието на рафинирани въглехидрати. Те повишават нивото на захарта в кръвта ви, което обикновено не се използва веднага. В крайна сметка тялото съхранява цялата излишна глюкоза, присъстваща в телесните мазнини, което води до наддаване на тегло. Високите нива на кръвната захар също могат да увеличат апетита ви за захар, което може да саботира вашата цел за отслабване.
Промени в настроението
Храната, приготвена от бял хляб, може да е вкусна, но може да повлияе негативно на настроението ви. Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че консумацията на бял хляб може да доведе до депресия при жени над 50-те години. Също така може да провокира промени в настроението, умора и други симптоми на депресия.
Източник: Tialoto.bg
Добави коментар