Специалистите са категорични, че зад всеки един хранителен избор стои много по-дълбок инстинкт на тялото.
Когато си забраняваме дадена храна, просто защото сме прочели някъде, че тя не е "полезна”, ние можем да нанесем реална вреда на нашия организъм.
Когато започнем да се интересуваме от диети и режими, от изключително значение е да знаем какви минерали и хранителни вещества са ключови за оптималното функциониране на тялото.
Както гладът за сладко, така и гладът за солено има своите причини.
Но вместо да си забранявате дадени храни, да гладувате, а след това да се нахвърлите върху първата нездравословна "храна”, която видите, ето как да разпознаваме и да се справяме с желанието за солено.
· Тялото е дехидратирано
Често бъркаме глада с жаждата. Поривът за солена храна може да е подтикнат от нуждата на тялото от вода. Солта има свойството да задържа вода. Вместо да се тъпчете със снаксове и чипсове, пълни със сол, набавете си необходимите количества течности и усетете как се чувствате.
· Стрес
Много от солените храни са също така и хрупкави. Когато сме нервни, ние имаме нужда още нещо хрупкаво, с което да се успокоим.
· Пристрастяване към солта
Както при захарта, така и солта може да доведе до пристрастяване от страна на вкусовите рецептори. Честа практика при преработените, пакетирани храни е да се слагат големи количества сол, за да бъде по-трудно за нас да спрем да ядем, когато сме сити. Сетивата свикват с големите количества сол и се нуждаят от все повече, за да бъдат заситени.
Добави коментар