Рататуй стана особено популярно ястие след успеха на едноименния анимационен филм. Иначе си е френски гювеч, но без месо. Но има и някои БГ подобрения, като прибавянето на кюфтета, а защо да не се помисли също за суджук, кебапчета и т.н., пише receptite.com.
Класически
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 2 патладжан
- 2 чушки (червена и жълта)
- 1 глава лук
- 50 мл зехтин
- 2 скилидки чесън
- на вкус - черен пипер, сол
- 400 г домати от консерва
- 1 щипка захар
- мащерка
- босилек
- 2 дафинови листа
- сол
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно едната глава лук и двете скилидки чесън. Запържете в сгорещен зехтин (първите 50 мл) и след като се запържат добавете печената чушка нарязана на ситно, доматите от консерва също ситно нарязани. Добавете щипката захар и след това мащерката, босилека, дафиновите листа и сол. Оставете да покъкри на слаб огън около 15 минути. Нарежете тиквичките, патладжаните, чушките и лука на еднакви шайби. Останалите две скилидки чесън нарежете на тънки ивици (почти прозиращи). Подгответе една тава с диаметър около 25-30 см и я намажете с 25 мл зехтин. В тавата изсипете доматения сос и го разстелете равномерно. Започнете да редите изправени едно след друго равните резенчета тиквички, патладжан, лук и чушки. Обикновено се получават два кръга в зависимост от големината на зеленчуците и тавата. След като подредите зеленчуците добавете резенчетата чесън като ги напъхате между шайбите. Посолете със сол и черен пипер и залейте с останалите 25 мл зехтин отгоре. Отрежете парче хартия за печене, колкото да покрие тавата и го навлажнете с ръце. Печете на 180 градуса ястието, покрито с хартия, около 15-20 минути. След това махнете хартията и печете още 20 минути на 180 градуса. Не е нужно фурната да е предварително загрята.
Добави коментар