Знаете ли какво означава "шифонад"? Някакви предположения поне? Някой...
Е, добре, ще ви кажа. Става въпрос за съвсем елементарна готварска техника, при която зеленолистните зеленчуци и някои подправки се нарязват на фини ивички или на парцали – обикновено с цел гарниране на различни ястия. Убедени сме, че "шифонирате" доста често, когато обработвате марулята, например.
Терминът е френски и затова ви затрудни. Идва от глагола "chiffonner", който в буквален превод означава "мачкам", "набръчквам". Производно негово съществително пък е думата "chiffon" (шифон) - фин, прозрачен плат, който трудно се поддава на обработка, но е наистина красив.
Но стига с тази лингвистика! По-важното е друго: че получавате красиви зелени вълнички, които са радост за окото.
По този повод, днес ще ви покажем как да "шифонирате" листата на босилека. Лесно е: съберете едно върху друго няколко листенца и ги навийте на руло. След това вземете остър готварски нож и нарежете на ситно рулото от единия до другия му край.
Ето така:
Лесно е, нали?
Добави коментар