Когато колегите от kulinar.bg ме обвиниха в пристрастие към тиквичките, реших да преустановя рецептите си с въпросния продукт. Но въздържанието ми беше твърде кратко. Днес ще изкуша и вас, и себе си с един прекрасен дип, който ще ни накара всички да си оближем пръстите.
За да си го приготвим, ще ни трябват:
- около 50 грама сурови лешници*
- 600 грама тиквички, разбира се
- 2 супени лъжици зехтин
- сокът на половин лимон
- ½ чаена лъжичка чесън, нарязан на ситно
- сол, пипер
Процедурата
Най-напред, в подходяща тенджерка, в съвсем малко мазнина, ще задушим лешниците, докато не покафенеят лекичко, при умерена температура. Ще свалим за малко от котлона и ще добавим зехтина и тиквичките и, хоп!, пак ще върнем тенджерката на топло. Ще готвим за 15-20 минути, докато продуктите не омекнат прилично.
После ще ги оставим да се охладят и ще ги изсипем в блендер. Ще добавим чесъна, лимоновия сок и подправките. Ще разбием всичко до получаване на еднородна текстура. И това е: ето ни дип от тиквички, най-добрият, който сте опитвали.
Ако ви хареса, посетете синята ни кухня, за да ви почерпим с още.
*Оригиналната рецепта е с кедрови ядки, но тъй като са неоправдано скъпи, реших да ги заменя с лешници. Разбира се, вие сте свободни да се спрете на собствен, по-близък, заместител.
Добави коментар