По древен славянски обичай, тази седмица в Русия се чества Масленица. Част от традицията на празника се състои в приготвянето на палачинки.
Продукти:
125 гр пълнозърнесто брашно
250 мл соево или бадемово мляко
1 с. л. кокосово масло
1 с. л. смляно ленено семе
1 ч. л. ябълков оцет
1 ч. л. пудра захар
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода бикарбонат
1 щипка морска сол
плодове или сладко по избор за сервиране
растителна мазнина
Начин на приготвяне:
Смесете смляното ленено семе с 2 ½ с.л. студена вода, след което оставете настрана да се сгъсти. В същото време разтопете кокосовото масло на тиган на средна температура, след това оставете да изстине.
Смесете соевото (или бадемово) мляко и ябълковия оцет. Добавете разтопеното кокосово масло, след това прибавете към сместа от лененото семе.
Смесете брашното, захарта, бакпулвера, водата, содата бикарбонат и солта и направете отвор в средата. Постепенно изсипете мократа смес като разбърквате непрекъснато докато се смесят добре – не се притеснявайте ако има бучки. Оставете настрана.
Загрейте котлона на най-ниската температура. Поставете средно-голям тиган и загрейте мазнината. Сипете черпак от сместа (един черпак е достатъчен за една палачинка). Ако правите по-малки палачинки можете да направите няколко едновременно. Осигурете достатъчно място между тях.
Изпечете палачинките около 2 мин в тигана или докато добият златен оттенък и се появят мехурчета. Използвайте шпатула да обърнете и да изпечете още 2 мин. Докато приготвите всички палачинки приберете готовите в печката, за да се запазят топли.
Добави коментар