Подготовката за Коледа винаги включва много трепетно вълнение, очакване и... готвене, разбира се! Обичаят повелява на трапезата да се сложат нечетен брой постни ястия, а всеки регион на България има свои традиционни и специфични рецепти.
Някои рецепти обаче не се променят никога – едва ли има семейство, на чиято маса на Бъдни вечер да не присъства содена питка с паричка, постни сарми, пълнени чушки с ориз и традиционния зрял боб.
Голям кулинар, Катето Евро дава своите рецепти за трапезата, за да се възползвате от тях, ако ви харесат.
Едър боб с ориз, праз и чубрица за Бъдни вечер
Необходими продукти:
Половин пакет боб, 2 стръка праз, 1/2 ч.ч. ориз, кафена чашка олио, сол, черен и червен пипер, стръкчета зелена чубрица
Ето как Катето Евро подготвя бързо и лесно рецептата:
Сварявам боба, понякога и в тенджера под налягане. Задушавам в олио или зехтин ситно нарязания праз и ориза, добавям черен пипер, сол и стръкчета чубрица. След това смесвам задушената смес със сварения боб, изсипвам я в тавичка и запичам ястието.
Сухи червени чушки, пълнени с коприва и ориз
Необходими продукти:
- ½ ч.ч. ориз
- 2 глави лук
- 2 връзки пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 1 с.л. сух девисил
- 1 ч.л. черен пипер и сол
- 6 с.л. олио
- 10 бр. сухи чушки
- 10 ч.л. настъргани домати (пресни или от буркан)
- брашно (за запечатване)
Начин на приготвяне:
Почистете копривата и я измийте с гореща вода. Отцедете я добре и я нарежете на дребно. Накиснете чушките в топла вода докато се отпуснат.
Задушете нарязания на ситно лук в олиото и прибавете ориза, а след това и доматите. Накрая се добавят копривата, магданоза, черния пипер, девисила и сол на вкус. Тази плънка за чушките престоява 10 мин., за да поеме оризът напълно течността от нея.
Напълнете чушките със сместа и запечатайте отвора им, като ги потопите в брашно.
Подредете ги в тенджера с отвора към стената на съда. Залейте ги с 2 чаши вода, похлупете ги с чиния и ги оставете да къкрят във фурната на слаб огън за около 40 мин.
Содена питка
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка сода
- 1 супена лъжица оцет
- хладка вода, колкото поема
Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се поставят изброените продукти. Сипва се по малко вода и се замесва тесто. Меси се хубаво, докато стане гладко (сега е моментът да сложите късмета в питата). Не трябва да втасва.
Откъсва се малко парче за украса, а останалото се оформя на питка. Поставя се в намаслена тавичка. Украсява се и се намазва с олио. Надупчва се с вилица, за да не се спука при печенето. Пече се в предварително загрята фурна.
След изваждането от фурната се напръсква със студена вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Постни зелеви сарми
Необходими продукти:
- 1 кг кисело зеле
- 200 г ориз
- 500 мл зелев сок
- 80 мл олио
- 4 сушени червени чушки
- 4 стръка праз
- 200 г корен пащърнак
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 връзка магданоз
- 2 стръка мащерка
- 1 ч.л. див кимион
- 1 дафинов лист
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Попарете чушките във вряла вода, за да омекнат, след това ги нарежете на ситно, като премахвате люспите им. Почистете и нарежете на ситно праза, пащърнака и чесъна. Запържете ги до златисто в около 40 мл загрято олио.
Добавете доматения концентрат, нарязания магданоз, мащерката, дивия кимион, чушките и ориза. Налейте половината зелев сок, овкусете с черен пипер и гответе, докато оризът поеме течността.
От зелевите листа и плънката завийте малки сарми. Подредете ги в тава. Налейте останалите зелев сок и олио. Пуснете дафиновия лист. Покрийте с алуминиево фолио.
Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). Печете сармите, докато течността се абсорбира - около 45 минути. След това махнете фолиото и ги запечете на 180 градуса фурна до готовност.
Източник: Една.бг
Добави коментар