Постарали сме се да слагаме на трапезата само прясна, чиста и добре приготвена храна. И въпреки това пак може да се отровим и да изпитаме оплаквания от гадене и диария до парализа. За да се случи това, не е нужно да сме яли замърсена с химикали и микроби храна, нито пък отровни гъби и растения. Съществуват някои напълно безобидни храни, които обаче при определени условия могат да застрашат здравето ни. Ето част от тях:
Прораснали картофи – омекналите, позеленели и особено прораснали картофи не са просто лишени от търговски вид. Те могат да причинят леки до тежки симптоми, които се дължат на соланина в тях. Соланинът е гликоалкалоид и се среща не само в картофите, но и при домати, патладжан и други растения. Има пестицидни свойства и представлява естествена защита на тези култури към насекоми и други вредители. Ако картофите седят на слънце се увеличава продукцията им. Соланинът има хемолитично действие, оплакванията се появяват 1 до 12 часа след консумация и включват гадене, повръщане, диария, парализа. Фаталната доза е висока и рядко се достига.
Добави коментар