Тиквата носи комплексни ползи за здравето, лишаването от които спокойно можем да определим като престъпна небрежност. В сезона на тиквите и покрай сякаш малко насила наложен и изопачен празник на тиквата, нека припомним огромното значение на този иначе традиционен за родната трапеза плодов зеленчук.
Тиквата е богата на редица хранителни и биоактивни вещества – въглехидрати (по-голяма част от които са във вид на полезни фибри), белтъчини, витамини и микроелементи. Изключително предимство на тиквата е, че е много бедна на прости захари, а съответно и на калории. Като бонус, дори прекаляването с тиквата няма да се отрази негативно на липидния ни профил, защото тя не съдържа холестерол.
Микроелементите, които се съдържат в най-високи дози в тиквата, са калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор. Наред с другите си роли, някои от тези елементи са ко-фактори в ензимни комплекси с мощно антиоксидантно действие.
Добави коментар