Казват, че перфектните яйца на очи са едно от най-трудните ястия. Фактът обаче е, че няма такова нещо като перфектни яйца на очи, защото всеки готвач е свободен да интерпретира това понятие по негов си начин. Стига да говорим за аматьорско готвене, разбира се.
И тъй като вярвам, че сред вас преобладават любителите кулинари, ще си позволя да споделя моето виждане за перфектните яйца на очи с едно малко намигане от гледна точка на подправянето им. То може би няма да е по вкуса на някои, но съм убеден, че за други ще вдъхнови една нова любов по адрес на това семпло, но фундаментално блюдо, което с еднакъв успех може да ви изхранва сутрин, обед и вечер. Но за да не ви губя времето с повече приказки, ето ги известните и недотам известните необходими продукти:
-
Яйца, колкото ви се ядат
-
Краве масло – по 10-тина грама на яйце
-
Пипер меланж (както може би съм споделял, аз обичам коктейл от черен пипер, бял пипер и бахар в съотношение 3/2/1)
-
Сол на вкус
-
Секретна съставка: сос уорчестър – по една чаена лъжичка на яйце
-
Тиган с капак или дъска, която да покрива плътно тигана :)
Начин на приготвяне:
В загряващия се на силен огън тиган разтопете маслото и към него добавете уорчестъра. Когато достигнат целевата си температура, счупете внимателно яйцата в тях. Изчакайте 1-2 минути и похлупете/покрийте тигана, за да можете да "затворите" топлината в него. По този начин яйцата ви ще се сготвят и отгоре, без да е нужно да ги обръщате.
Аз лично съм готов да изключа котлона още в този момент, но вие може би обичате по-твърдата консистенция на ястието. Преценете времето според спецификите на печката и личните си предпочитания. Когато решите, че е готово, свалете тигана от огъня и сервирайте очичките, поръсени със сол и прясно смлян пипер. Препечената филийка е по желание...
Добави коментар