винаги трябва да накисвате семената от чия преди консумация?
Семената от чия или Salvia hispanica, наричани още Salba чия или мексиканска чия, са ядливи семена на цъфтящо растение от семейството на ментата.
Те могат да увеличат до 27 пъти теглото си, когато се накиснат в течност. През последните няколко години интересът към чия расте главоломно. Любителите на здравословното хранене я слагат в смути, диетични десерти, в кремове с кисело мляко. Уви, не във всички сайтове, предлагащи рецепти с чия, се споменава настойчивата препоръка семената да се употребяват само след накисване. На самите пакети с продукта е указано единствено, че консумацията на семената в сух вид може да предизвиква задавяне, тъй като са твърде ситни. За съжаление има и друга опасност.
Още през 2014 г. медицински доклад описва случай с 39-годишен мъж, който постъпил в спешното отделение със силна болка в горната част на стомаха и не можел да преглътне нищо (включително собствената си слюнка). Оказало се, че 12 часа преди да попадне в болницата, той е погълнал една супена лъжица сухи семена от чия и малко по-късно изпил чаша вода.
Семената от чия са богати на фибри и протеини и са изключително полезни за здравето. Освен че имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини, хората ги приемат и като част от различни диети, тъй като те подобряват гликемичния контрол и подобряват тонуса на сърдечно-съдовата система.
Когато към семената се добави вода, те образуват хидрогелна капсула, която абсорбира до 27 пъти теглото си във вода. Това от една страна е предимство - след като се раздуят, семената създават чувството за ситост. Но в конкретния описан случай с 39-годишния пациент, лекарите открили запушване на горната част на хранопровода с бучки гел, образувани от семената, които се били раздули след като човекът изпил чашата с вода.
"Беше гел от тези семена, консистенцията беше подобна на Playdoh – не твърда, но не и течна. Това направи много трудно отстраняването на препятствието – първоначално опитахме да използваме ендоскоп за възрастни... Опитахме се да прокараме масата или гела от семена от чия до стомаха. Но поради консистенцията им, направляването на движението на семената не беше възможно", разказва водещият автор на последвалата научна публикация д-р Ребека Рол пред wbur.
След много опити да се справят със ситуацията и да придвижат тапата, лекарите от екипа най-накрая използвали неонатален гастроскоп, за да се избутат малки количества от гела към стомаха. Основното количество погълнати семена вече били там.
Това е много рядък случай (първият по рода си докладван), но се препоръчва хората да не ядат семената сухи. Най-добре е да ги оставите да набъбнат напълно в малко течност, преди да ги консумирате.Докладът е публикуван в The American Journal of Gastroenterology .
Съдържанието на тази статия не е предназначено да замести професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни специалисти с въпроси, които може да имате относно медицински състояния.
Добави коментар