обелката на банана е толкова хранителна, колкото и плодът?
Точно така – банановата кора е ядлива и добра за нас и нашето здраве. Ние всички я изхвърляме , но има държави, измежду които е Индия, в които нейните хранителни стойности се използват максимално и то от векове.
Докато вътрешността на банана е мека и сладка, кората е плътна, влакнеста и леко горчива. Тя може да се консумира на смутита, да бъде изпържена, изпечена или сварена за поне 10 минути.
Топлината разбива фибрите в кората и отслабва текстурата, правейки кората по-лесна за дъвкане и храносмилане. Също така, колкото по-узряла, толкова по-тънка и сладката е кората. Това се дължи на естествения хормон на растението, наречен етилен, който плодовете отделят с узряването.
Хранителни стойности:
Сладката вътрешна част на средно голям банан съдържа значителна част от препоръчителната дневна доза от различни хранителни вещества, такива като:
- 12% от дневната доза фибри, които подпомагат храносмилането и могат да помогнат в понижаване риска от диабет.
- 17% процента от дневната доза витамин C, който е важен за нашата имунна система, докато растем и се развиваме.
- 20 % от дневната доза витамин B6, която помага на способността на тялото да конвертира храната в енергия.
- 12 % от дневната доза калий, която помага на развитието на клетките, тъканта и органите в тялото.
- 8 % от дневната доза магнензий, която е важна за продукцията на енергия в тялото и регулирането на глюкозата и кръвното налягане.
"Обелката има високо съдържание на витамин B6 и B12, както и магнезий и калий. Също така съдържа фибри и проитеин," обяснява диетологът, базиран в Сан Диего, Лаура Флорес пред LiveScience, пише Фрамар.бг.
Добави коментар