А на нас? Ананас! Или още по-точно - Ananas comosus. Първото идва от оригиналното южноамериканско наименование на растението nana, което означава "аромат". Comosus ще рече дългокос, което е по-скоро препратка към специфичния рошав силует на плода. Вероятно повечето от вас го познават, но не са наясно с начина, по който расте той. Става дума за целогодишно храстоподобно растение, което рядко се извисява на повече от метър над земята.
Още по-интересно е, че ядливата част всъщност не е единичен плод, а грозд от отделни малки берита, излизащи от едно централно стебло. Това е и причината, поради която ананасът има листа на върха - те са своеобразно продължение на стеблото.
В регионите, отглеждащи ананаси, се прави чудесно ананасово вино, което за съжаление е много краткотрайно и затова не познаваме вкуса му. Плодът е богат на бромелаин - протеолитичен (разграждащ белтъците) ензим, подобен на пепсина. В индустрията се използва за окрехкостяване на различни меса и като стабилизатор за бира. В човешкото тяло би могъл да способства за храносмилането. Чухте ли, хищници? Яжте си ананасите!
Добави коментар