Фреш


А на нас? Ананас! Или още по-точно - Ananas comosus. Първото идва от оригиналното южноамериканско...

А на нас? Ананас! Или още по-точно - Ananas comosus. Първото идва от оригиналното южноамериканско наименование на растението nana, което означава "аромат". Comosus ще рече дългокос, което е по-скоро препратка към специфичния рошав силует на плода. Вероятно повечето от вас го познават, но не са наясно с начина, по който расте той. Става дума за целогодишно храстоподобно растение, което рядко се извисява на повече от метър над земята. 

Още по-интересно е, че ядливата част всъщност не е единичен плод, а грозд от отделни малки берита, излизащи от едно централно стебло. Това е и причината, поради която ананасът има листа на върха - те са своеобразно продължение на стеблото. 

В регионите, отглеждащи ананаси, се прави чудесно ананасово вино, което за съжаление е много краткотрайно и затова не познаваме вкуса му. Плодът е богат на бромелаин - протеолитичен (разграждащ белтъците) ензим, подобен на пепсина. В индустрията се използва за окрехкостяване на различни меса и като стабилизатор за бира. В човешкото тяло би могъл да способства за храносмилането. Чухте ли, хищници? Яжте си ананасите! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май