2 патладжана
- Една пръчка от целина
- Парче от праз
- лук
- 1 чаена чаша фина гранулирана соя
- 1 малка зелена чушка
- 1 домат
- сол
- А чаена лъжичка червен пипер
- риган
- зехтин
- бирена мая (по желание).
Съставките за сос бешамел:
- 4 супени лъжици зехтин
- 4 супени лъжици брашно
- Индийско орехче
- сол
- мляко
Приготвяне на плънката:
Нарязваме патладжаните на половина. За да омекнат можем да и ги поставим във фурната за 10 минути при 200 º или да ги сложим във вряща вода за същото време.
В купа с топла вода накисваме 1 чаена чаша фина гранулирана соя.
Загряваме малко зехтин в тиган . Докато чакаме патладжанът да омекне нарязваме останалите зеленчуци и ги задушаваме леко в тигана, добавяме червен пипер , сол и риган на вкус. Добавяме и соята.
След 10 минути взимаме патладжана и с лъжица изрязваме вътрешността. Накълцваме тази част от патладжана и го добавяме към останалите зеленчуци в тигана.
В същото време започваме да правим бешамела.
Сипваме 4 лъжици зехтин в отделен тиган.Добавяме 4 лъжици брашно и го запържваме леко на слаб огън. Добавяме мляко около една и половина чаена чаша. Разбъркваме сместа докато се получи гладка каша,
оставяме я да поври няколко минути, накрая добавяме индийско орехче и сол на вкус.
Когато бешамела и плънката са готови, напулваме издълбаните патладжани с плънката, а после ги заливаме със соса бешамел. Можем да ги поръсим с бирена мая, или кашкавал.
Така приготвените патладжани ги печем във фурна за 15 минути при 200 градуса.
Добави коментар