Сигурна съм, че знаете поне 2 рецепти на приготвянето на вкусни спаначени кюфтета, но смятам да ви дам рецепта за приготвянето им, която по нищо не отстъпва на традиционната. Напротив освен
вкусни те са полезни, засищащи, ароматни и не на последно място подходящи за предстоящите Богородични пости.
Кюфтенцата са изключително вкусни, питателни и полезни за здравето. Гарантирам ви, че няма да ви отнемат повече време от тези, които съдържат животински продукти. Лично аз харесвам тази версия
повече от традиционната.
Необходими продукти за 4 души:
2 чаени чаши попарен, отцеден и пасиран или нарязан спанак, около 400 грама
500 милилитра вода
1 връзка пресен лук нарязан на ситно
2 скилидки чесън
300 грама овесени ядки, трици или царевично, оризово, картофено брашно
1 супена лъжица пълнозърнест сусамов
тахан
1 супена лъжица сусам
1 супена лъжица
орехи, нарязани на ситно
1 супена лъжица ленено брашно или семки
½ чаена лъжица хималайска сол
½ люта чушка нарязана на ситно
Щипка чубрица
Щипка джоджен
2 супени лъжици зехтин
Thinkstock/Guliver
За соса:
Ядково кисело мляко (можете за закупите от био магазините или да си приготвите сами)
Щипка джоджен
1 скилидка чесън
Черен пипер
Затоплете леко водата и в нея накиснете
овесените ядки, трици или изсипете едно от изброените по-горе брашна – те са подходящи за хората с глутенова нетолерантност. Нека така останат в рамките на
15 минути. През това време подгответе спанака към който добавете сусамовия тахан, лютата
чушка, чесъна, пресния лук, хималайската сол, чубрицата и джоджена. Към така получената смес добавете и накиснатите овесени ядки и семена. Объркайте внимателно и най-накрая добавете
зехтина.
В голяма тава поставете хартия за печене върху която започнете да нареждате кюфтенцата, които оформяте с помощта на ръце или да слагате със супена лъжица. За да оформите красиви кюфтета е добре
ръцете ви да са мокри с вода или намазнени със зехтин.
Така получените кюфтета изпечете във предварително загрята фурна на 180 градуса или спокойно можете да изсушите за няколко часа на 45 градуса.
Сервирайте със сезона салата,
суров хрупкав хляб от семена и сос приготвен от ядково кисело мляко, джоджен, чесън и черен пипер.
Ако все пак сте почитатели на традиционната рецепта - ви предлагам такава ето
ТУК!
А ето
ТУК можете да се насладите на спаначените палачинки!
Да ви е сладко!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Вегански спаначени кюфтета
Подходящи за пости и прочистване на организма!
Добави коментар