Гъбите са ценни дарове на есента. В България лесно можем да намерим печурки, манатарки и пачи крак, които се използват за вкусни и здравословни ястия. Те са богати на витамини и минерали и са лесни за приготвяне, дори за хора без голям опит в кухнята.
Кавърма по селски
   
    Необходими продукти: 400 грама гъби по избор, 1 голяма глава лук, 1 морков, 2 с. л. олио, 100 мл вода, сол, черен пипер, магданоз
    Начин на приготвяне: Първо подгответе зеленчуците. Накълцайте моркова и лука на дребно, а гъбите нарежете на едри парчета. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете лука и моркова до
    златисто. След това добавете гъбите и гответе 10 минути. Налейте водата и оставете на слаб огън ястието да покъкри 15-20 минути. Подправете със сол и черен пипер и поръсете магданоз преди
    сервиране. Поднесете с препечен хляб с мащерка за по-интензивен вкус.
  
Мусака
     
  
    Необходими продукти: 400 грама гъби, 3 средно големи картофа, 1 голяма глава лук, 2 яйца, 200 мл кисело мляко, 2 с. л. брашно, 50 мл олио, сол, черен пипер
    Начин на приготвяне: Нарежете гъбите и лука на средни парчета. Загрейте олиото в тиган и запържете лука и гъбите 10 минути до омекване и докато гъбите си пуснат водата. Обелете и нарежете
    картофите на тънки филийки. Подредете половината картофи в тавичка, добавете гъбите и лука, след това покрийте с останалите картофи. Разбийте яйцата с млякото и брашното, подправете със сол и
    пипер, залейте мусаката и печете 35-40 минути на 180 градуса до златиста коричка. Сервирайте ястието топло с добавка лъжица кисело мляко.
  
Крем супа със сметана
    
     
  
    Необходими продукти: 300 грама печурки, 1 голяма глава лук, 1 морков, 2 картофа, 2 с. л. олио, 1,5 л вода, сол, черен пипер, магданоз, 100 мл готварска сметана
    Начин на приготвяне: Нарежете гъбите и зеленчуците. Загрейте олиото в тенджера и запържете лука и моркова 5 минути. Добавете гъбите и гответе още 5 минути, след това добавете нарязаните
    картофи и водата. Оставете супата да ври 20 минути на среден огън. Добавете сметаната, след което дръпнете от огъня и пасирайте до кремообразност. Подправете със сол и черен пипер и върнете на
    котлона на слаб огън за още 10 минути. Преди сервиране поръсете нарязан магданоз и декорирайте с още малко сметана директно в купичката.
  
 
                 
                 
                 
                 
                 
			 
				 
				 
				 
				 
                     
                     
                    

Добави коментар