Пилешката кавърма на баба беше приготвена с домашна кокошчица. Може би и затова пазя ярък спомен от нея, защото аромата ѝ се носеше в цялата къща докато я готвеше.
Спомням си, че първоначално изчистваше кокошката, попарваше я във вряла вода и после я вареше на бавен огън на печката с дърва и най-накрая когато беше готова пристъпваше към направата на
кавърмата, която беше определено с вълшебен вкус.
И до днес благородно завиждам на тези, които имат баба, която отглежда кокошчици и пилета в двора си. Съветвам ви, ако имате възможност да се сдобиете с домашно пиле или кокошка, да направите
кавърмата с тях, защото вкуса няма нищо общо с пилето, което бихте използвали от магазина.
Но да оставим мечтите на страна и да се съсредоточим върху рецептата.
Необходими продукти:
Thinkstock/Guliver
500 грама пилешко филе или от домашна кокошка
2 глави кромид лук
1 стрък праз лук
1 морков
250 грама консервирани или замразени домати
2 червени или зелени чушки (могат да се използват и консервирани)
черен пипер
мащерка
сол
чубрица
зехтин или олио от семки на грозде
Нарежете пилешкото филе на средно големи парчета, а зеленчуците на ситно. Задушете всички подправки, месо и зеленчуци на умерен огън, като най-накрая добавите доматите. Приготвяйте под похлупак за
около 10 минути. След което изсипете цялото количество в гювеч с капак и сложете във фурната за около 30-40 минути на температура 200 градуса.
Сервирайте със сезонна салата.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Пилешката кавърма на баба
Уникално вкусна
Добави коментар