Обожаваме ябълки и сигурно си личи. Изобщо не е случайно, че ги споменаваме толкова често. Обичаме ги печени, обелени, нарязани, пасирани и изобщо всякакви. (Да не споменаваме, че сме луди по този ябълков шейк!)
Още сега можем да ви дадем две добри причини за пословичната ни ябълкова зависимост. Първата: вкусни са, разбира се.
Що се отнася до другата, вече усещате каква е, нали? Ябълката си е полезна, без значение какво говори противоречивата й история. Съдържа малко калории (около 95 за средно голям плод) и в същото време е богата на пектин. При консумация той се комбинира отлично добре с въглехидратите и съдейства за по-бавното им усвояване. А това подобрява инсулиновата чувствителност и позволява поддържането на стабилни нива на кръвна захар. Резултатът: не се чувстваме гладни през половин час. Готино, а?
И тъй като днес сме подчертано на ябълкова вълна, мислим да ви почерпим с тази прекрасна рецепта за ябълков чипс. Тя не е никак трудна, а всичко, от което имате нужда са:
Необходими продукти:
2 гала или зелени ябълки (изненада!)
2 супени лъжици захар
½ супена лъжица канела
1 супена лъжица лимонов сок
Вода
И сега започваме, нали?
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на възможно най-ниска температура.
Напълнете купа със студена вода и добавете вътре лимоновия сок. За да нарежете ябълката на кръгчета, разполагате най-малко с две възможности. Едната е да очертаете шаблон за чипс с пергел и да... Добре, де, шегуваме се. Най-добре би било да се сдобиете със специално кухненско ренде, наречено мандолина. Смятаме обаче, че и без него ще се справите.
Режете ябълките на тънки, приблизително еднакви кръгчета (ако не ползвате кухненски робот) над купата, така че сладурите да падат моментално в нея.
Това ще предотврати покафеняването им: няма да ги пращате на море все пак, а във фурната, нали?
После ги подредете внимателно върху хартия за печене, след като предварително сте ги изцедили от водата.
Поръсете ги с канела и захар. В случай, че искате да наподобяват истински чипс, може да пропуснете момента с канелата. Сложете красавците в тавичка и ги бутнете във фурната.
Предупреждаваме, че печенето ще бъде дълго, но ползотворно: около час и половина и даже два.
Е, това е! Приятно гледане и добър апетит!
Добави коментар