Вечерно бонфиле с горчичен сос

Става за броени минути и спасява фикуса от изяждане
Вечерно бонфиле с горчичен сос

Преборили сте поредния работен ден и с облекчение се отправяте към дома. В процеса на прибиране с ужас установявате, че там, накъдето сте се запътили, няма нищо смислено, което да подлежи да непосредствено изяждане. Следват порочни мисли за минаване през кварталните дюнери, поръчка на пица, изяждане на фикуса или най-здравословния вариант – лягане без вечеря.

Спрете веднага и ми позволете да насоча вниманието ви към една бърза алтернатива, която на всичкото отгоре няма нищо общо с омръзналите ви до вбесяване яйца. Ако ме послушате, ще сготвите едно от най-вкусните и бързи ястия, на които можете да се надявате в този живот. На всичкото отгоре, то е съставено почти изцяло от месо и изобщо ми е трудно да се сетя какво повече може да се желае от него в контекста на настоящата ви ситуация.

Ако вече съм успял да предизвикам интереса ви, отбийте се в месарницата и/или магазина за хранителни стоки и си осигурете следните продоволствия (за 4 порции):

  • 1 кг свинско бонфиле (1-2 парчета)
  • 50 гр масло
  • 100 гр дижонска горчица
  • 50 гр заквасена сметана
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

inm.comВземете най-големия си тиган с дебело дъно (за предпочитане е да не е с незалепващо покритие) и в него сложете маслото да се разтопява на средна температура. През това време подсушете бонфилето и го овкусете със сол и черен пипер. При необходимост, разрежете парчетата на половини или четвъртини, така че да се поберат в тигана. Следва въпросното побиране, при което бонфилето трябва да се зачерви хубаво от всички страни (около 5 минути).

След като това се е случило, покрийте тигана и оставете месото да се забавлява вътре за 20-25 минути на ниска температура. Извадете и поставете да си почине от забавлението в чиния, покрита с метално фолио.

А вие имате още съвсем малко работа. Увеличете температура до средна и деглазирайте тигана с 2-3 супени лъжици вода (още по-добре е ако имате истински пилешки бульон), като остържете добре всички залепнали по него парченца. Отново намалете огъня и добавете горчицата и сметаната, разбърквайки хубаво. Оставете соса за няколко минути да се загрее добре, като можете да добавяте по малко вода, ако ви се струва, че става прекалено гъст.

Остава ви само да нарежете задушилото се бонфиле на филии и да го полеете с получения сос. След това можете да го изхвърлите през прозореца и да минете през кварталните дюнери, да поръчате пица, да изядете фикуса или да си легнете гладни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 5
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 5
    от Не е посочен | 01.02.2012 | 14:04
    Отговор на коментар #4 от : А, аз съм картофо-ядач. Бос-а в къщата е на протеинова диета и само като го гледам какво яде, ми става скучно. Това бе причината да се поровя в нета, за нещо различно, АКО може набързо, пък и да е вкусно. Така попаднах на вашата/твоята рецепта. Хубавото на тази диета е, че имат "cheat days" (веднъж седмично) ... та току виж пак съм писала, да изкажа изтънченото си мнение :) joke
    0 0
  • 4
    от Не е посочен | 01.02.2012 | 10:49
    Отговор на коментар #3 от : Иринка, във всички изброени от теб продукти (без зеленчуците) има доволно количество протеин. Да не би да ограничаваш мазнините (масло, зехтин, сланина, мас, сметана и т.н.)?
  • 3
    от Не е посочен | 31.01.2012 | 23:25
    Отговор на коментар #2 от : Диета в която предимно се яде месо, яйца, бобени, зеленчуци и пак месо. И сега като един хич НЕ спец готвач, освен пилешко друго не знам. Нищо. Аз отново да благодаря и продължавам с ровенето в нета. П.П. И въпреки всичко ще пробвам рецептата. Обичам готвене ала бързо и алтернативно.
  • 2
    от Не е посочен | 31.01.2012 | 11:58
    Отговор на коментар #1 от : Ами, количеството въглехидрати в настоящата рецепта е пренебрежимо малко. Виж, трудно ми е да се сетя за нещо, в което няма и белтъчини и може да бъде сготвено... Що за диета е това?!
  • 1
    от Не е посочен | 31.01.2012 | 11:26
    Предлагам да пробвам преди да съм го изхвърлила. Благодаря за идеята. А имаш ли друга такава бърза, но без да включва белтъчини и въглехидрати. Някои хора са на диета, а на мен главата ми е безидейна!? Жив, здрав

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември